Uppgifter: ”Ukraina har pausat sin motoffensiv”

Publicerad 2023-06-19

Tecken tyder på att den ukrainska armén tillfälligt pausat motoffensiven.

Det kan till och med vara så att ukrainarna inte inlett sin fullskaliga motattack än, enligt tankesmedjan ISW.

Samtidigt kommer uppgifter om att den ryska armén omgrupperar sina styrkor.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Allt fler experter gör bedömningen att Ukraina antingen pausat sin motoffensiv eller inte ens inlett den på riktigt än, skriver tankesmedjan Institute for the Study of War.

För en vecka sedan skrev tidningen The Economist att det pågår ”ett schackparti” mellan Ukrainas och Rysslands arméer för att ”försöka locka fram motståndarens reserver”.

Den 16 juni uppgav den estniske underrättelseöversten Margo Grosberg att ukrainarna för närvarande ”testar svaga punkter i de ryska linjerna” och att ”vi inte kommer att få se någon offensiv de närmaste sju dagarna”, enligt estniska ERR News.

Den 17 juni rapporterade Wall Street Journal att de ukrainska trupperna ”mestadels har pausat sina framryckningar de senaste dagarna” och att de nu överväger vilken taktik de ska använda.

I går, den 18 juni, skrev tankesmedjan ISW att ”de ukrainska styrkorna kanske tillfälligt pausar sina anfallsoperationer för att utvärdera sin taktik inför kommande operationer”. ISW konstaterade samtidigt att Ukraina inte har satt in merparten av sina tillgängliga styrkor, att man ”inte ännu har påbörjat sin riktiga insats” och att ”operationella pauser är vanliga vid stora offensiver”.

Samtidigt konstaterade ISW den 18 juni att ukrainska anfall pågick inom ”minst fyra sektorer” vid fronten. På måndagsmorgonen den 19 juni kom också uppgifter från Ukrainas vice försvarsminister Anna Maljar om att den ukrainska Tavrisk-grupperingen på två veckor har avancerat fem kilometer i Zaporizjzjia-området och totalt återtagit 113 kvadratkilometer territorium, däribland åtta byar, enligt tidningen Meduza.

På måndagsmorgonen den 19 juni meddelade också det brittiska försvarsministeriet att de ryska styrkorna ”med stor sannolikhet” har börjat omgruppera styrkor från östra sidan av den översvämmade floden Dnjepr. Dessa förband ska ha skickats norrut till områdena vid Zaporizjzjia och Bachmut, för att förstärka det ryska försvaret där.

Omgrupperingen beror sannolikt på att Ryssland tror att risken för en ukrainsk attack över floden Dnjepr minskat efter sprängningen av Kachovka-dammen, enligt brittiska försvarsministeriet.

Ukrainska soldater i närheten av Kreminna den 8 juni.