Rikspolischefen om skandalen: ”Jag är alltid självkritisk”

Publicerad 2023-01-10

SÄLEN. Förtroendet för polisen rasar efter skandalen inom den högsta ledningen.

Rikspolischef Anders Thornberg duckar frågor om sitt eget ansvar – och hänvisar till utredningen han själv tillsatt.

– Jag förstår att man kan framställa det som att det är fel , men jag anser att det inte är något fel, säger han till Aftonbladet.

Svenska folkets förtroende för polisen rasade tio procent i december efter att polischefsskandalen avslöjades, enligt en mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Rikspolischef Anders Thornberg ger nu sin syn på förtroendetappet.

– Om det är så, nu är det en undersökning och jag har inte tagit del av den fullt ut, men är det så att det rasat så mycket då är det allvarligt. Förtroende kan gå upp och ner, men vi är en av de myndigheter som har högst förtroende hos svenska folket.

Polisens nationella underrättelsechef Linda Staaf slog före jul 2021 larm om att vice rikspolischefen Mats Löfving förföljde henne, ”dök upp bakom träd” och utövade härskartekniker.

Rikspolischefen Anders Thornberg.

”Jag är alltid självkritisk”

Fem månader senare beslutade rikspolischefen Anders Thornberg att avskriva ärendet.

På frågan om han är självkritisk mot sitt eget agerande säger han:

– Jag är alltid självkritisk. Just nu pågår det en utredning av oberoende utredare som ska titta hur vi agerat och då kommer jag få feedback hur jag agerat. När det svaret kommer återkommer jag.

Fem månader efter att Linda Staaf slagit larm valde du att avskriva ärendet och inte inleda någon arbetsrättslig prövning, varför gjorde du det?

– Samma svar som till alla andra, eftersom det pågår en förundersökning av åklagare och en granskning av oberoende utredare kommer jag inte kunna svara i förväg. Det är massa uppgifter som snurrar i media och det är olycklig, men utredare tittar på det så vi får återkomma.

Hur länge har du vetat att Linda Staaf och Mats Löfving hade en relation?

– Samma svar igen. Det pågår en utredning och det pågår en förundersökning jag kan inte svara på de här frågorna nu.

Linda Staaf och Mats Löfving.

Men att du nu tillsatt en extern utredning trots att du själv tidigare avskrivit ärendet, betyder det att det var ett felbeslut från början?

– Du påstår saker som kanske inte stämmer när det här granskas. Jag kan inte kommentera det , det pågår en utredning. Inom sinom tid kommer visa sig vad vi gjort och inte gjort.

Varför har det dröjt så länge innan ni tillsatte en utredning?

– Det pågår utredning som ska titta på det här, det spelar ingen roll hur många gånger du ställer frågan.

”Förstår att man kan framställa det som fel”

Den externa utredaren Runar Viksten, som tillsatts av rikspolischefen för att granska polisens agerande i samband med polischefsskandalen, har tidigare granskat Säpos hantering av terrordådet på Drottninggatan 2017 där han kom fram till att Säpo inte begått några fel.

Anders Thornberg var då chef på Säpo och valet att återigen utse Viksten till utredare har väckt kritik.

”Jag förstår att man kan framställa det som att det är fel , men jag anser att det inte är något fel”,  säger rikspolischefen.

På frågan om det inte fanns någon annan utredare tillgänglig säger Thornberg:

– Det fanns det säkert men Runar är en väldigt kompetent person. Den här gången är det Polismyndigheten och ytterst jag som tillsatte honom. Det är en oförvitliga ämbetsman och domare som haft en väldigt bra karriär och varit ordförande i försvarsunderrättelsedomstolen. När han utredde Säkerhetspolisen var det regeringen som tillsatte honom, inte jag.

Förstår du kritiken?

– Nej, det är en väldigt duktig domare med väldigt högt anseende. Han är väldigt lämplig och jag förstår att man kan framställa det som att det är fel , men jag anser att det inte är något fel. Han är kompetent och objektiv och kommer vara stenhård i sina slutsatser.

Med kritiken som riktats mot dig och förtroendetappet för polisen, kan du sitta kvar som rikspolischef?

– Den frågan får du ställa till regeringen, de utser rikspolischef. Jag har kämpat hela mitt liv för att bekämpa brott och jag är fast besluten forstsätta till får besked att jag inte ska göra det längre.

– Det är viktigt att få kontinuitet i Polismyndigheten, vi har många stora och svåra uppgifter. Det är mycket händer inom Polismyndigheten och än så länge anser regeringen att jag är lämplig leda.