Sara Skyttedal om petningen: ”Tung dag”

Publicerad 2023-09-25

Sara Skyttedal (KD) ställer inte upp i EU-valet nästa år.

– Förtroendet finns inte. Det är bara att respektera det, säger Skyttedal till Aftonbladet.

”Jag kommer inte vara kandidat i kommande Europaparlamentsval. Nomineringskommittén har valt att inte placera mig som toppnamn i deras förslag inför den kommande mandatperioden”, skriver Skyttedal på Facebook.

– Jag har sagt att jag står till förfogande att leda Kristdemokraterna i ytterligare en valrörelse som toppnamn och delegationsledare men det förtroendet finns inte. Det är bara att respektera det, säger Skyttedal till Aftonbladet.

Kristdemokraterna har hållit en rådgivande omröstning bland medlemmarna och enligt Sara Skyttedal har man dragit slutsatsen att förtroende saknas för att låta KD-toppen leda en ny valrörelse i nästa års europaparlamentsval.

Att hon inte får topplaceringen nu, gör att Sara Skyttedal inte vill ställa upp på ännu ett val.

– Det är en tung dag.

EU-parlamentarikern har tidigare varit i blåsväder när hon gick ut och debatterade för att legalisera cannabis. Medlemmar och företrädare i partiet reagerade starkt emot Skyttedals utspel och tog avstånd från ställningstagandet.

Hon hade sett fram emot fem nya år i parlamentet, men så blir alltså inte fallet. Vad Skyttedal ska göra nu, vill hon ännu inte gå in på.

– Det här är väldigt nytt, så fokus för mig just nu är att förvalta förtroendet jag fick 2019 och göra de här nio månaderna som är kvar av den här mandatperioden så väl som möjligt, för att arbeta för ett så lagom EU som möjligt, som jag gick till val på.

EU-parlamentet i Strasbourg.

Följ ämnen i artikeln