Så luras du av alkomätarens mustiska miss

Publicerad 2022-12-19

Att blåsa rött i nykterhetskollen är aldrig rätt.

Men det finns ett sätt att få rött och ändå komma undan lätt.

Med julmust i munnen du på promillehalten sätter sprätt.

0,13. Det blev resultatet för Tiktok-profilen Peter Tower när han blåste i en alkomätare efter att ha druckit vanlig julmust. Klippet har visats en miljon gånger och är bara ett av många där testet utförs.

– Det handlar om att det blir en jäsningsprocess i julmusten som gör att du får så kallad munalkohol. Så dricker du julmust har du alkohol i utandningsluften i någon minut eller två, säger Tomas Jonsson som är expert på alkoholmätare och vd för testlabbet MHF.

Mängden spelar ingen roll

Julmust.

Risken att du blåser över gränsen för rattfylleri i en kontroll efter att bara ha druckit julmust är liten, men det kan ske.

– Skulle du då få följa med polisen till stationen och testas i deras bevisblåsinstrument där så kommer du bli friad, säger Tomas Jonsson.

Testlabbet har även undersökt om mängden julmust har någon påverkan på promillehalten.

– Även om du dricker väldigt mycket blir du inte berusad. Det enda som händer är att du blir kissnödig. En ansträngd blåsa i trafiken är ju inte heller bra men det är inte olagligt.

Vaniljbullar gav utslag

Det är inte bara julmust som kan ge denna effekt. Apelsiner, bananer och yoghurt kan också ge utslag.

– Det finns ett fall med en kvinna som hade köpt sex stycken vaniljbullar på ett café i Eskilstuna i stället för lunch. Hon fick en rätt så hög promille när hon blåste eftersom det hade skett en jäsning i vaniljkrämen, berättar Tomas Jonsson.