Polisen förberedda för stök på Järvafältet: Kommer fortsätta

Arrangören kritisk: De förföljer och hotar oss

Publicerad 2023-08-04

14 personer vårdas på sjukhus efter gårdagens våldsamma upplopp i samband den eritreanska kulturfestivalen.

På fredagen anhölls en person misstänkt för mordbrand. Ett tjugotal personer har tagits i förvar och ska ”avvisas”.

I dag väntas mer stök när ”busslaster” med regimmotståndare uppges vara på väg från Nederländerna.

Efter gårdagens våldsamheter vid den eritreanska kulturfestivalen vid Järvafältet har polisen beslutat att dra tillbaka tillståndet för motdemonstranterna.

Anledningen är av de våldsamma scener som utspelade sig när demonstranter bröt sina avspärrningar och tog sig in till festivalen. Där drabbade de samman med besökare.

– Vi ser risk för att det fortsätter på samma vis idag, därför kan vi inte bevilja tillstånd, sa Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen i Stockholm, under förmiddagen.

– Vi är beredda på oroligheter i dag och imorgon, fortsätter han.

”Avvisas till sina hemländer”

En person har anhållits för mordbrand och ett tjugotal personer har tagits i förvar av polisen efter gårdagens händelser, säger polisen till Ekot.

Personerna som tagits i förvar kommer att ”avvisas till sina respektive hemländer”, säger polisens kommenderingschef Maria Sundström till radion.

Polisen arbetar samtidigt med att identifiera och lagföra andra som deltog i upploppen. Det finns misstankar om blåljussabotage, våldsamt upplopp och misshandel.

Oroligheter brakade loss på Järvafältet under torsdagen.

”Busslaster” på väg från utlandet

Nu är regimmotståndare på väg till Sverige för att demonstrera mot festivalen. Polisen har nåtts av uppgifter om att ”busslaster” från Nederländerna är på väg. I Skåne är polisen beredd vid gränskontrollerna på inresande från utlandet.

– Vi är rustade sedan innan och vi har såklart med detta i vår beräkning. De kommer att kontrolleras vid gränsen och vi gör då en enskild bedömning. Vi kommer fråga vilka de är, vad syftet är med resan, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i Region Syd.

Maria Sundström, biträdande kommenderingschef.

Maria Sundström, biträdande kommenderingschef för insatsen, säger att man har information om att personer kan resa in till Sverige och att man redan stoppat personer som varit på väg in.

Polisen utesluter inte nya sammandrabbningar i dag eller imorgon och har beredskap för det. Bland annat kommer man övervaka området kring Eggeby gård med drönare och kameror.

– Inför igår tog vi med i vår bedömning att det skulle kunna ske sammandrabbningar, men en avvikelse igår var att det var ett väldigt stort antal mycket motiverade och våldsbenägna individer.

Under fredagen hade polisen rustat på Järvafältet.

Demonstranter: ”Mycket besvikna”

Arrangörerna till demonstrationen mot den eritreanska kulturfestivalen är kritiska till att polisen dragit in deras demonstrationstillstånd.

– Vi är mycket, mycket besvikna på att vi inte får fortsätta demonstrera, säger Mebrahtom Selomon, en av dem som arrangerade gårdagens demonstration.

Han känner inte till uppgifterna om att busslaster med demonstranter är på väg till Järva. Men han är inte förvånad över det.

– De här demonstrationerna kommer att fortsätta tills man stoppar den här festivalen. Regimen använder den för att sprida sin krigspropaganda och hot, säger han.

Han menar att svenska myndigheter inte tar den eritreanska regimen på allvar.

– Folk har flytt hit för att leva i fred, men de förföljer oss och hotar oss och sprider sin propaganda, man är aldrig i fred här.

Flera personer, både privatpersoner och poliser, skadades under torsdagen.

Andra länder har stoppat festivalen

Han beklagar att demonstrationen urartade och säger att arrangörerna hade hoppats på en fredlig demonstration.

Enligt honom använder regimen festivalen för att sprida krigspropaganda och många är frustrerade över att den får hållas.

– Det är starka känslor som inte går att kontrollera. Man kan inte bara titta på det som hände igår, många utsätts för hot och lider av det.

Han är kritisk till att festivalen får fortsätta.

– Flera länder som Storbritannien och Belgien har stoppat den, men inte Sverige.

En byggnad och bilar sattes i brand.