Efter Oceanabranden – hundratals göteborgare samlades på Liseberg

Uppdaterad 2024-02-22 | Publicerad 2024-02-21

GÖTEBORG. Hundratals göteborgare samlades på Liseberg på onsdagskvällen.

Kaniner dansade och kramades med barn samtidigt som ljus tändes till minne av Patrik Gillholm som omkom i brandkatastrofen på Oceana.

– Jag är väldigt ledsen över allt som hänt men det är fint att vara här, säger Kristabel Svensén, 12.

Vid den södra entrén till Liseberg, precis intill det brandhärjade äventyrsbadet Oceana, flockades göteborgare under onsdagskvällen. De karaktäristiska gröna kaninerna fanns på plats – men annars var inget som vanligt i Nordens största nöjespark.

En och en halv vecka efter brandkatastrofen på Oceana, äventyrsbadet som skulle öppna om bara några månader, hade säsongsstängda Liseberg beslutat att hålla extraöppet. Personal delade ut gosedjurskaniner och barn åkte hästkarusell. Ändå låg ett tungt allvar över parken.

Vid Astri Bergman-Taubes staty ”Lisebergsclowerna” stod mängder av tända ljus – till minne av Patrik Gillholm, som miste sitt liv i olyckan på Oceanabygget.

– Det är verkligen hjärtekrossande att vara här idag. Men jag ville verkligen visa mitt stöd för Liseberg, och för Patrik, säger Alexander Gustafsson, 22.

”En riktig mardröm”

Alexander var på plats tillsammans med Abigail Salt, 22, för att tända ljus vid statyn.

– Jag är här för att hylla och minnas den som dog i branden på Oceana, säger Abigail.

Under dagarna som gick efter att branden bröt ut på måndagen 12 februari följde både Abigail och Alexander nyhetsutvecklingen konstant.

Alexander nåddes först av vittnesmål om rökutveckling vid Oceana från en kompis som bor i närheten av nöjesparken.

– När jag såg de första bilderna kunde jag inte tro mina ögon. Det var som att jag drömde, en riktig mardröm, berättar han.

Både Abigail och Alexander har följt bygget av Ocena under de senaste åren – och båda såg framemot att besöka vattenlandet. Nu ser det ut att dröja.

– Det var som att de senaste fyra årens arbete bara gick upp i rök, säger Alexander Gustafsson.

Tom, 2,5 var orolig för kaninerna

Många barn hade kommit till Liseberg tillsammans med sina föräldrar och vänner. Kristabel Svensén, 12, var på plats tillsammans med sin kusin Victoria Mörk, 12.

Båda har blivit mycket berörda av olyckan på Oceana.

– Jag tyckte det var viktigt att komma hit för det har varit så mycket oro och panik. Jag ville komma hit för att visa stöd för han som dog, och för att få ha en fin stund, säger Kristabel.

Victoria:

– Det känns bra att vara här, och att få vara en del av den här stunden. Det är ledsamt, men det känns ändå bra att jag kom.

Johanna, 16, hörde först om branden på Oceana via en artikel i Aftonbladet.

– Man blev lite orolig och skrämd och så, säger hon.

Hon och hennes halvsyster Alicia, 12, besökte Liseberg på onsdagskvällen tillsammans.

– Det har varit en annan känsla på något sätt, när man vet att någon har dött. Men det är fortfarande Liseberg, men det är en tråkig känsla, säger Johanna.

Under den senaste veckan har 2,5-årige Tom Ekholm flera gånger frågat sin mamma Fanny Ekholm, 37, om hur det gått för kaninerna när det brunnit på Liseberg. Tillsammans med sin mamma fick han hälsa på dem på onsdagen.

– Vi ville komma och kolla så det är bra med kaninerna. Det är fint att de öppnar upp, och att man kan tända ett ljus, säger Fanny.

Johanna, 16, och halvsystern Alicia, 12.

Politiskt hopp om snabb återuppbyggnad

I den delvis öppnade parken fanns även politiker och chefer på plats. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) hade sällskap med Lisebergs styrelseordförande Kurt Eliasson, även han socialdemokrat.

Vid Astri Bergman-Taubes staty tände de båda ljus till Patrik Gillholms minne.

– Det här har varit en chock för mig som göteborgare, man blir väldigt drabbad. Det är ett gott initiativ att man kan komma hit och visa sitt deltagande, säger Jonas Attenius (S).

Lisebergs styrelseordförande Kurt Eliasson:

– Det har varit en situation vi aldrig tidigare upplevt. Att en arbetskamrat inte finns kvar längre, och dessutom finns i ruinerna av en brand. Ingen har kunnat beskriva det här, hur tar man sig vidare? Det här har varit ett ögonblick där vi har kunnat förlösa lite av det.

På fredagskvällen kom beskedet från Lisebergs styrelse. Möjligheterna att återuppbygga äventyrsbadet Oceana ska utredas. Bland göteborgarna som kommit till Liseberg på onsdagskvällen hade det beskedet tagits emot med glädje.

– Det är en bra grej, men det kommer nog ta tid, säger Alexander Gustafsson, 22.

Jättebygget, som enligt tidigare uppgifter beräknades kosta drygt en miljard kronor, har pågått sedan hösten 2020 och skulle invigas under sommarsäsongen 2024. Från politiskt håll finns stöd för planerna på en återuppbyggnad.

– Jag tror att alla partier är beredda att underlätta en snabb process. Jag känner att det beslut som är fattat stöttar jag helhjärtat, och jag vill att detta sker så fort som möjligt, säger Jonas Attenius (S).

Styrelseordförande Kurt Eliasson:

– Vi har bestämt att vi ska ha ett högt tempo i detta arbete. Så fort allt är på bordet och vi kan ta nästa steg ska vi göra det.

Jonas Attenius (S) och Kurt Eliasson, styrelseordförande på Liseberg.

Följ ämnen i artikeln