Hemlöse Pelle sköts av polis – skadad för livet

Publicerad 2023-08-21

För tre år sedan blev hemlöse Pelle, 45, skjuten av en polis i Gamla stan.

Polisen dömdes i hovrätten – men Pelle har fortfarande inte fått något skadestånd.

– Jag hoppas att jag kan få hjälp, för jag har livslånga handikapp nu, säger han.

Tidigt på morgonen den 25 april 2020 gick hemlöse Pelle, 45, genom Gamla stan i Stockholm. När han passerade ett trapphus gick han in för att värma sig.

I samband med det larmades polisen till platsen då de misstänkte att det rörde sig om ett inbrott i byggnaden. Tumult uppstod när de stötte ihop med Pelle och en av poliserna sköt mot honom i tron att han skulle bli attackerad.

Pelle blev rädd av skottet och flydde upp i huset, som vid tillfället var en byggarbetsplats. Sedan tog han sig ut via ett av byggnadens fönster för att söka skydd. I sin hand hade han en bit av en gardinstång, som han fått med sig under flykten.

– Jag tar mig ut genom ett fönster och ställer mig på fönsterkarmen för att gömma mig. Då hör jag hur någon på marken ropar ”släpp vapnet”, säger Pelle.

Kort därefter bröts tystnaden på den lilla kullerstensgatan av två höga skott.

Några poliser hade dykt upp på gatan. En av dem hade sedan lyft sitt tjänstevapen och skjutit Pelle. Han träffades i högra armen och benet och föll sedan handlöst sex meter mot marken. Där landade han på en uteservering.

– Jag hade inget vapen, men även om jag hade haft ett vapen hade jag inte kunnat släppa det. Det gick så snabbt, bara några sekunder till att han sköt, säger Pelle.

Pelle.

Allvarliga skador av skotten

Av skotten och fallet fick Pelle allvarliga skador i högra vaden, låret, handleden och frakturer i foten, armbågen och i ryggen.

På grund av skadan i ryggen och benet satt han i rullstol i närmare ett och ett halvt år innan han kunde börja gå igen.

I dag är han fortfarande hemlös, men nu med konstanta smärtor och svårigheter att röra sig. Handen på högerarmen är numera stel och krökt och han har svårt att röra fingrarna. Han visar hur det saknas en bit av skelettet i högerarmen, bredvid ärret som bildats efter skotthålet.

– Om du känner här känner du att det är mjukt, eftersom det saknas en bit av benet, säger han och visar.

– Jag kan greppa med handen, men jag kan inte lyfta en del av fingrarna för de har vuxit fast. Jag kan inte greppa ett glas, jag kan inte röra en datamus, jag kan inte göra vanliga saker med den längre. Det är väldigt svårt när man är högerhänt.

Polisen dömd i hovrätten

Polisen som sköt Pelle, som då hade jobbat i yttre tjänst i två år, åtalades för tjänstefel. Han friades först i tingsrätten, men dömdes sedan för tjänstefel i hovrätten.

”NN som är polisman, har den 25 april 2020 på Österlånggatan i Stockholm – i samband med ingripande och vid myndighetsutövning – av oaktsamhet åsidosatt vad som gällt för tjänsteuppgiften”, skriver hovrätten i domen.

Hovrätten slår också fast att det inte handlade om en ”nödvärnssituation”, eller en situation där det varit försvarligt av polisen att använda sitt skjutvapen.

Påföljden blev 40 000 kronor i böter.

Livslånga handikapp

För det mesta bor Pelle på ett härbärge nu, men de tunna madrasserna med gröna plastöverdrag är hårda, något som ofta förvärrar smärtorna i ryggen.

– Jag älskade att dansa förut, det var min stora glädje. Men nu kan jag inte ens dansa längre, det går inte, säger han, och sveper med händerna över sina ben.

När han pekar ut fönstret på byggnaden där han stod den morgonen han blev skjuten berättar han att det är första gången han besöker platsen igen.

– Jag har fått PTSD efter det här. När jag blundar spelas händelseförloppet upp igen. Jag kommer ihåg hur det kändes när jag träffades av skotten och när jag föll. I närmare ett år hade jag svårt att stå nära ett fönster, eftersom jag kände mig rädd för att bli skjuten, säger han.

Före skjutningen drömde han om att en dag få ett jobb och en lägenhet igen. Att ta sig ur ett missbruk kan man göra, men att bli fri från kroniska smärtor är desto svårare.

– Fast jag vill jobba kommer jag aldrig kunna göra det igen. Man hade kunnat tänka sig ett jobb där man sitter vid en dator till exempel, men när jag inte ens kan använda en datamus känns det väldigt hopplöst, fortsätter han.

I dag drömmer han främst om att få hjälp med sina skador.

– Jag hoppas att jag kan få hjälp, för jag har livslånga handikapp nu. Jag kan vara ute en timme om dagen, sedan är jag sängliggande resten av dagen på grund av mina smärtor.

Hoppas på skadestånd

Mer än tre år efter skjutningen har Pelle fortfarande inte fått något skadestånd. En process är dock igång där han har hjälp av en advokat.

– Det är ett pågående ärende hos polisen. Vi vet ännu inte om eller när det blir ett skadestånd, säger hans advokat Nora El Massry.

Utöver ett skadestånd, som på många sätt skulle kunna hjälpa Pelle, hoppas han på att få upprättelse.

– Jag hoppas att de kan erkänna att de gjorde fel, och säga förlåt. De har förstört mitt liv, säger han.

Det är också tydligt att händelsen har lämnat djupa spår i Pelle – mer än bara de fysiska skadorna.

– Jag tror att om det här hade hänt en människa som inte är hemlös, och en människa som inte har haft problem och missbruk bakom sig, hade det handlat om helt andra belopp och ett helt annat bemötande. Men så är det tyvärr inom hela samhället. Vi som är hemlösa står lägst, det är som att det är okej att spotta på oss. Vi är smuts i mångas ögon, och det känns också.

Amanda Hällsten

Följ ämnen i artikeln