Kod röd: Här är Stockholms farligaste konfliktområde just nu

Uppgifter: Kurdiska rävens kontroll allt större

Publicerad 2023-08-25

Det beskrivs som Stockholms just nu ”rödaste” konflikt – ett pågående gängkrig mellan kriminella nätverk i Sätra och Bredäng.

En av sidorna har nu, enligt källor, allierat sig med Kurdiska räven vilket ökar risken för nya dödsfall.

– Mycket har visat att Kurdiska räven snarare prioriterar att det skjuts än att rätt person skjuts, säger flera uppgiftslämnare.

Följ ämnen

En tidig augustikväll skjuts en ung man till döds mitt i en galleria i Sätra. Flera förbipasserande blir vittne till dådet och många flyr i panik.

Fyra personer sitter frihetsberövade för mordet – en av dem är endast 16 år gammal.

Mordet är den senaste av flera skjutningar som tros vara en del i en pågående kriminell konflikt i Stockholmsförorterna Sätra och Bredäng.

Även en dödsskjutning i Handen den 4 augusti där en man dog och en skadades kopplas till denna strid.

Enligt Aftonbladets uppgifter handlar det om en splittring inom det så kallade Bredängsnätverket som den senaste tiden eskalerat och gjort att polisen nu betecknar det som den just nu ”rödaste” konflikten i länet.

När polisen klassar något som ”kod röd” innebär det att våldsdåd inträffat eller är nära förestående.

– Det här innebär även att mycket av polisens resurser nu flyttas dit för att försöka lugna ner läget och förhindra brott, säger en källa.

Bakgrunden är denna:

Enligt Aftonbladets källor har en tidigare ledarfigur i Bredängsnätverket, en man i 35-årsåldern, tvingats bort från sin tidigare position. Nu styr han istället över nätverket Sätra yngre som tidigare var allierade med Bredängsnätverket men som sedan en tid tillbaka blivit fiender.

Och de som fortfarande styr över Bredängsnätverket ska nu ha allierat sig med en tung aktör – den efterlyste Rawa Majid, även känd som den ”Kurdiska räven”.

Sätra yngre ska å sin sida ha allierat sig med ”Kurdiska rävens” motståndarsida där en av ledargestalterna är den så kallade ”Greken”, 25-årige Mikael Ahlström Tenezos.

– Detta gör att båda sidorna nu har betydligt fler potentiella utförare vilket gör konflikten både farligare och mer akut, säger en uppgiftslämnare.

Både ”Kurdiska räven” och ”Greken” befinner sig utomlands, på flykt undan rättvisan, men styr sina bägge nätverk med järnhand från distans.

”Greken” och ”Kurdiska Räven”

Just den distansen från de dödade och skadade som deras krig resulterar i, tros göra dem mer hänsynslösa.

– De sitter i trygghet och ger sina order, ibland om att barn ska döda barn, och verkar snarare mer intresserade av att någon skjuts än att det är rätt person, säger en uppgiftslämnare som får stöd från flera andra av varandra oberoende källor.

Rawa Majid, ”Kurdiska räven”, beskrivs av uppgiftslämnare som en av de just nu tyngsta aktörerna i Sveriges kriminella värld. Ett stort antal kriminella nätverk jobbar nu för honom. Han har även kontroll över flera geografiska områden på narkotikamarknaden.

– Det gör att han med lätthet klarar av att förlora stora mängder narkotika utan att det känns, säger en källa.

De över 40 nätverk som finns enbart i Stockholm har enligt flera bedömare en stor samhällspåverkan.

– Den här typen av kriminalitet påverkar hela samhällen. Polisen sätter nu stora resurser på detta.

LÄS VIDARE