Gängtoppar fortfarande fängslade i Tunisien

Publicerad 2024-01-27

De fem gripna männen.

Tunisisk polis lägger locket på om de svenska gängtopparna som greps i oktober.

Men enligt dokument Aftonbladet tagit del av sitter de fortsatt inlåsta på en terroravdelning i Tunis.

– Vi har kontakt med Tunisien och står redo att bistå dem, säger Håkan Wall, enhetschef på Noa.

Tunisiska dokument från mitten av januari, som Aftonbladet tagit del av, visar att gängmännen Elias Bäck, 29, rapparen Remon ”5iftyy” Ghide, 22 och tre andra män, fortfarande sitter gripna i Tunisien.

I nuläget är det oklart om det pågår något arbete med att få de fem männen utlämnade till Sverige. Tunisien har inget utlämningsavtal med Sverige, och svensk polis hänvisar till det tunisiska rättsväsendet för frågor om utredningen.

Elias Bäck.

– I det här fallet är de gripna för brott i Tunisien och vi har ingen insyn i den utredningen. Vi har kontakt med Tunisien och står redo att bistå polisen där, säger Håkan Wall, enhetschef på Internationella enheten på polisens Nationella operativa avdelningen.

Vidare säger han att det är en process om man vill få svenska kriminella utlämnade till Sverige.

– Det finns internationella överenskommelser om utlämningar och man kan skicka en förfrågan om det. Många av de kriminella som har gripits utomlands, som vi är intresserade av, kommer vi följa upp så snart man är klar med rättsprocessen i det landet de befinner sig i, säger Håkan Wall.

Oklart vad som sker

För frågor om männens nuvarande status hänvisar polismyndigheten till UD. UD vill däremot inte kommentera fallet närmare och hänvisar till ”konsulär sekretess”.

”UD känner till att fem svenska medborgare, hemmahörande i Svealand, frihetsberövades i Tunisien i slutet av oktober på misstanke om att tillhöra en terroristorganisation. De fem svenska medborgarna är i 20-30 års åldern”, skriver UD:s presstjänst.

Advokat Jonas Granfelt, som företräder Elias Bäck i ett pågående fall i Sverige, säger att han inte har någon information om det som sker i Tunisien.

– Jag har inte haft någon insyn i händelseförloppet som äger rum utomlands, säger han.

De andra männens advokater har inte velat svara på frågor om detta.

Remon Ghide, en av gängtopparna som greps i Tunisien.

Tillhör ledarskiktet

Under hösten pågick ett blodigt gängkrig inom det kriminella nätverket Foxtrot. På gängledaren Rawa Majids sida stod flera tongivande aktörer, däribland Elias Bäck och Remon Ghide, som båda tillhör ledarskiktet inom Bronätverket.

I oktober hade några av dem, bland annat Elias Bäck och Remon Ghide, en uppmärksammad livesändning på Instagram tillsammans med den nu mördade gängtoppen Mustafa ”Benzema” Aljiburi, 34.

Men kort efter livesändningen greps Bäck och Ghide, tillsammans med de tre andra männen, i Tunisien.

Anledningen till gripandet har till viss del varit oklar, men enligt de tunisiska dokument som Aftonbladet tagit del av, sitter männen häktade misstänkta för brott kopplade till terror. Misstankarna väcktes efter att polisen upptäckte männens nätverkskopplingar.

Tunisisk polis misstänkte också tidigt att männen gjort sig skyldiga till internationell narkotikahandel.

Fängelset de sitter i nu är en anstalt för terrormisstänkta i Tunis. Svensk polis ska nyligen ha efterfrågat mer information från Tunisien, och fått svaret att männen är fortsatt fängslade, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Rawa Majid.

Uppgifter: Skuggades innan gripandet

De fem männen befann sig i Tunisien en tid före gripandet. En tunisisk källa har tidigare uppgett att en specialenhet inom den tunisiska polisen hade gruppen under uppsikt direkt efter att de rest in i landet.

Efter en tids spaningsarbete slog de sedan till mot männen. De greps i en bil på väg till staden Hammamet i oktober. I bilen hittades även två pistoler och efter en husrannsakan även narkotika, enligt tunisisk polis.

Bland annat utreder polisen nu hur de gripna kom in i landet med vapen i bilen, och vad de gjorde där.

Generellt är straffen för terrorbrott hårda i Tunisien, och en källa uppger att männen sannolikt väntar hårda straff.

– Vi ser mycket allvarligt på den typen av brott här och de kommer hållas frihetsberövade en lång tid nu, har källan tidigare sagt till Aftonbladet.

Polisen kopplar Remon Ghide till både Bronätverket och Foxtrot.

”Free grabbarna”

Tre av männen i gruppen, Elias Bäck, Remon Ghide och en 24-årig man, bedöms tidigare ha tillhört ledarskiktet i Foxtrot. Efter att de greps har flera personer från nätverket skrivit om det på sociala medier.

Texten ”Free grabbarna” har delats flera gånger i sociala medier tillsammans med bilder på några av de gripna.

En tid efter att männen greps lugnade den intensiva våldsvågen ner sig något i Sverige. En källa tror att gripandet av männen i Tunisien kan ha haft en inverkan på det.

– Flera av de som gripits utomlands är personer som legat bakom många av dåden som utförts i Sverige, säger källan.

Följ ämnen i artikeln