Nya satellitbilder visar sprängda broar efter rysk massflykt

Publicerad 2022-11-12

Ryska soldater tvingades under kaotiska former dra sig tillbaka från staden Cherson.

Nya satellitbilder visar hur minst sju stora broar sprängts i samband med flykten.

Enligt tankesmedjan ISW är det ett sista ryskt försök att stoppa den ukrainska offensiven.

Under gårdagen hissades den ukrainska flaggan i Cherson efter att de ryska soldaterna dragit sig tillbaka från staden. Samtidigt som tiotusentals ryssar retirerat kommer rapporter om att flera broar över floden Dnepr sprängts.

CNN har tagit hjälp av satellitbilder från Maxar Technologies för att kartlägga de sprängda broarna.

Minst sju broar har förstörts de senaste 24 timmarna, rapporterar kanalen. Fyra av dem sträcker sig över floden. På satellitbilderna syns de stora skadorna tydligt. Vissa av broarnas sektioner har kollapsat ner i vattnet.

Under torsdagen spreds bilder på den förstörda Antonovskyjbron i sociala medier. Både vägsektionen och järnvägen som utgör bron har förstörts.

Längre österut har ytterligare tre broar förstörts. Vid området Darivka har en bro förstörts och i närheten av Nova Kakhovka har en motorväg och en gångbro saboterats.

Försöker stoppa ukrainska soldater

Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom brosprängningarna. Enligt Kyiv Independent har de ryska soldaterna förstört broarna i samband med sin reträtt.

Tankesmedjan Institute for the study of war, ISW, skriver i sin uppdatering om händelserna i Cherson den 11 november att ryssarna lär ha sprängt broarna i ett sista försök att hindra de ukrainska styrkorna att nå staden.

Tankesmedjan skriver också att satellitbilderna visar hur Ryssland förberett försvarslinjer söder om floden. I sin dagliga uppdatering skriver det brittiska försvarsdepartementet att Ryssland försöker evakuera styrkor från andra delar av området runt Cherson.

”Det är ett offentligt erkännande av de svårigheter som ryska styrkor står inför på västra stranden av floden Dnepr” skriver de på Twitter.

Kaotisk flykt

Trots att de ryska uppgifterna gör gällande att reträtten genomfördes utan några förluster vittnar ukrainska uppgifter om att situationen varit kaotisk. Enligt nyhetsbyrån Reuters har flera ryska soldater lämnat sina uniformer i Cherson. Vissa har drunknat i försök att ta sig över floden.

Dmitrij Peskov, Kremls talesperson, stod fast vid att Ryssland betraktar Cherson som ryskt.

– Det finns inga förändringar i det och det kommer inte att förändras, sa han under gårdagen.