Våldtäktsmannen Markus Halvorson, 65, talar ut från fängelset

Publicerad 2023-03-13

65-åringen och ”Sugardaddyn” Markus Halvorson lockade med helikopterturer, lägenheter och exklusiva semesterbostäder på sajten ”Sugardaters”.

Han dömdes för 13 våldtäkter – nu berättar han för SVT Nyheter om de kvinnor han lurat.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle bli dömd för våldtäkt för något sådant, säger han till kanalen.

På hemsidan ”Sugardaters” utgav ”Sugardaddyn” sig för att vara en rik och norsk fastighetsadvokat. Profilbilderna var manipulerade och den angivna åldern betydligt lägre än i verkliga livet.

År 2021 inleddes den utredning som sedan skulle avslöja att en 65-årig man lurat kvinnor till sin bostadsort i västra Värmland. Kvinnorna, som var i åldrarna 20 till 35, kom han i kontakt med via sajten.

De lockades till hans hem, ett ljusgrå tvåvåningshus i utkanten av Åmotfors, där de blivit lovade summor om 20 000 kronor.

Vissa av dem i utbyte mot sex, andra i tron om att de skulle vara sällskap åt en ”något äldre man”. I stället mötte kvinnorna den norske bedragaren Markus Halvorson – som tvingade sig till sexuella tjänster.

”Jag är ny på detta. För mig är ärlighet viktigt. Då kan jag hjälpa med 20 000 varje månad”, ska han ha i skrivit vid första kontakt, enligt NWT.

Våldtäktsmannen Markus Halvorson, 65.

Tidigare sexmissbrukare

Markus Halvorson, som tidigare hette Frank Sandberg, dömdes förra året till fem års fängelse. Hovrätten för Västra Sverige fann honom skyldig till 13 fall av våldtäkt, köp av sexuell tjänst vid 11 tillfällen, två fall av bedrägeri och ett grovt bedrägeri.

Nu ställer han för första gången upp på en intervju – SVT Väst och SVT Värmland träffar honom på anstalten där han avtjänar sitt straff.

Han har hela tiden varit fullt medveten om att han lurade kvinnorna. Men att han skulle bli dömd för våldtäkt, som han nekar till, kunde Markus Halvorson däremot inte förutse.

– Det de säger har deras advokat lagt i munnen på dem. Det är stor skillnad på att lura någon och säga att den ska få pengar och att bli anklagad för att ha våldtagit någon, säger han.

SVT: Men de här tjejerna säger att du har traumatiserat dem och förstört deras liv? Vi har fått kontakt med 16 andra kvinnor som berättat att de är utsatta för samma sak?

– Hur kan du förstöra någons liv på en halvtimme? Det vet jag ingenting om. Det är inte sant, säger Markus Halvorson till SVT Nyheter.

Sajten Sugardaters säger sig ha ”nära 1 000 000 medlemmar” världen över.

Mannen har i polisförhör berättat att hans ”dejtande” handlar om ett bekräftelsebehov, och att han vill ha psykiatrisk hjälp.

Pandemin fick honom att istället söka sexkontakter via sugardating-sidan på internet, menar han.

”Kördes i samma bil”

Det var inte förrän en kvinna anmälde honom för våldtäkt under 2021 som mannens systematiska brott upptäcktes.

Hon hade kommit i kontakt med mannen via hemsidan och besökt honom men fick inte betalt.

– Då tittade man på om fler kvinnor hade fått biljetter, och fick reda på att det var ganska många. Han hade bokat eller betalat 138 biljetter, sade kammaråklagare Barbro Brännlund i en tidigare intervju med Aftonbladet och fortsätter:

– Man följer med på events, eller inleder ett längre förhållande. Det ser man i chattarna också, att han skriver om ”ett långt och tryggt förhållande”. Så de kommer dit med den intentionen, och så har han sex med dem ändå.

Förra året dömdes Markus Halvorson till fem års fängelse

En av de drabbade kvinnorna berättar för SVT Nyheter att de fick höra att det var första gången ”han gjorde det här” när de kommit i kontakt med varandra. Markus Halvorson har bland annat lurat en kvinna på 506 000 kronor, genom en påstådd fastighetsaffär i Spanien, enligt åtalspunkten om grovt bedrägeri.

I februari 2022 dömdes 65-åringen även i Norge till fängelse i två år – för bedrägerier mot 17 olika kvinnor.

– Det gör så ont att veta att det är så många tjejer som har körts i samma bil. Han har öppnat samma bom och kört in oss i samma helvete. Det är inte vi som ska skämmas, utan det är den här personen som begår övergrepp på övergrepp i över 30 års tid, säger kvinna som i reportaget kallas Chris.

Följ ämnen i artikeln