Biden i natt: Putin och Hamas har samma mål

Publicerad 2023-10-20

Joe Biden talade till folket.

Men vädjade till kongressen.

– Det är inte värt det att överge Ukraina och vända Israel ryggen, sa presidenten från Ovala rummet i natt.

Följ ämnen
Israel
Joe Biden talade till folket från Ovala rummet.

Under fredagen kommer president Biden överlämna ett ”brådskande budgetförslag” till den amerikanska kongressen.

Vita huset vill att senaten och representanthuset röstar igenom ett mångmiljardpaket som inkluderar både stöd för Israel i kriget mot Hamas (14 miljarder dollar enligt AP) och för Ukraina i kriget mot Ryssland (60 miljarder dollar).

Yahya Sinwar,  Hamas politiska ledare.

Kopplade ihop Hamas och Putin

I ett tal till nationen från Vita huset vid 02-tiden i natt kopplade Joe Biden ihop Hamas och Putin och menade att stöd för dem som kämpar mot dessa gynnar USA – och säkerheten i världen.

– Historien har lärt oss att när terrorister inte betalar ett pris för sin terror, när diktatorer inte betalar ett pris för sina härjningar, ställer de till med mer kaos och död och mer förstörelse, sa Biden.

– Amerikanska allianser är vad som håller oss säkra. Amerikanska värderingar är det som gör oss till en partner som andra länder vill samarbeta med. Att riskera det genom att överge Ukraina och vända Israel ryggen är inte värt det.

Biden varnade för att Putins maktbegär inte stannar vid Ukraina utan kan fortsätta med Polen och de baltiska länderna.

Bide kopplade ihop Putin och Hamas.

Han menar också att stöd i kriget mot Hamas kan bidra till att ”bygga en bättre framtid i Mellanöstern”.

Presidenten menade att Hamas och Ryssland delar ett gemensamt mål.

”Smart investering”

– Hamas och Putin representerar olika hot, men de har en sak gemensamt: Att förinta ett demokratiskt grannland, sa Biden i talet.

Han kallade miljardstödpaketet en ”smart investering som kommer ge avkastning för den amerikanska säkerheten i generationer”.

Enligt en analys i natt av nyhetsbyrån Reuters klumpar Biden ihop stödet till Israel och Ukraina för att testa republikanska ledamöter i kongressen och se om de är beredda att minska på motståndet till ytterligare insatser för Ukraina.

Paketen till Ukraina har redan kostat USA mångmiljardbelopp utan något realistiskt slut på kriget i sikte. När det gäller militärt stöd till Israel har Republikanerna varit betydligt mer positivt inställda.

Ett nytt stödpaket måste godkännas av både senaten där Demokraterna har majoritet och representanthuset där Republikanerna har majoritet.

Den senare kammaren har varit utan talman i 17 dagar efter kaotiska interna strider mellan olika falanger i Republikanerna.

Tog upp lidandet i Gaza

Joe Biden talade också om lidandet i Gaza efter Hamas attacker inne i Israel.

– Mitt hjärta brister för de tragiska förlusterna av palestinska liv, inklusive explosionen på sjukhuset i Gaza som inte orsakades av Israel. Vi sörjer alla oskyldiga som mister livet. Vi kan inte ignorera människovärdet hos de oskyldiga palestinier som bara vill leva i fred och ha en chans, sa USA:s president.

Biden lovade också folket att USA gör allt för att amerikanska gisslan i Giza ska få återvända hem.

– Som jag sagt till anhöriga till de amerikaner som hålls fångna av Hamas följer vi varje spår för att få hem deras nära och kära. Som president finns det ingen prioritet som högre än amerikanska gisslas säkerhet, sa han i talet till nationen.

ANNONS