Över 20 covidtester försvunna från vårdcentral

TT

Publicerad 2020-08-05

PCR-testerna försvann från vårdcentralen i Uppsala på fredagen. Arkivbild.

Flera coronatester har försvunnit från ett provtagningstält vid en vårdcentral i Uppsala.

– Vi gör allt vad vi kan för att se till att det inte ska hända igen, säger verksamhetsområdeschef Fredrik Settergren till TT.

Lådan med proverna försvann från tältet utanför Kungsgärdets vårdcentral i fredags, vilket SVT Nyheter Uppsala var först att berätta om. Hur det gick till – eller var testerna kom bort – är oklart. Totalt 23 tester har försvunnit och lika många personer har drabbats.

– Vi beklagar att det här har inträffat, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för nära vård och hälsa inom Region Uppsala, samt ansvarig för provtagningsenheten.

Han tillägger att regionen nu ska undersöka fallet och gör "allt vad de kan" för att historien inte ska upprepa sig.

Från samma tält

Incidenten upptäcktes under måndagen, då flera patienter ringde vårdcentralen och berättade att de inte kunde se sina provsvar på 1177. Det kom senare fram att de 23 proverna var från samma provtagningstält, och togs under samma fredagsförmiddag.

De försvunna proverna är PCR-test, prov av pågående covidinfektion. Enligt rutinen ska alla tester från tälten skickas till Akademiska sjukhuset för analys. Totalt 132 tester togs under fredagen.

– De andra lådorna från de andra tälten den för- och eftermiddagen har kommit fram. Varför just de här 23 proverna i den lådan inte har nått analysstadiet på Akademiska sjukhuset, det vet vi inte, säger Fredrik Settergren.

TT: Räknar ni hur många tester ni skickar iväg?

– Ja, vi vet precis hur många prover vi har tagit, svarar Fredrik Settergren och betonar att problemet inte ligger där – utan någonstans därefter.

"Extra noggranna"

Patienterna som drabbats har erbjudit att ta nya prover utan kostnad. Vårdcentralen har även gjort en avvikelserapport, men misstänker inget brott.

TT: Kan man som patient framöver lita på att prover från ert tält kommer fram till sjukhuset för analys?

– Absolut. Vi har tagit över 14 000 prover och det här är första gången som något liknande händer. Det betyder inte att det är mindre allvarligt, vi tar det på förstås på stort allvar, men nu när vi har upptäckt det här är vi extra noggranna, säger Fredrik Settergren till TT, och uppger att regionen nu ser över sina rutiner.