Regeringen vill porta butikstjuvar

Av: Sandra Killgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Tjuvar ska kunna stängas ute från butiker.

Det tycker regeringen – och flera handlare håller med.

– Nästa alla livsmedelsbutiker i Sverige har problem med personer som stjäl upprepade gånger, säger Daniel Andersson, köpman på Ica Kvantum i Luleå.

I vår kommer regeringen att lägga fram ett lagförslag som gör det möjligt att porta tjuvar och andra ordningsstörande personer från matvarubutiker.

Förslaget välkomnas av flera mathandlare. Däribland Daniel Andersson, köpman på Ica Kvantum i Luleå.

– Jag tror att nästa alla livsmedelsbutiker har problem med personer som stjäl upprepade gånger, säger han.

En övervakningsfilm visar hur personal konfronterar en tjuv i en matvarubutik.
Foto: Livsmedelshandlarna/ Övervakningsfilm
En övervakningsfilm visar hur personal konfronterar en tjuv i en matvarubutik.

”Mobilisera oss”

Ica Kvantum i Luleå är inget undantag.

Daniel Andersson berättar om en person som stulit från butiken vid flera tillfällen. Personen är polisanmäld ett tiotal gånger men kan fortfarande kliva in i butiken och plocka på sig varor.

– När en sådan person kommer in måste vi mobilisera personalen och hålla koll på honom så att han inte stoppar något i fickorna.

Små och dyra varor, till exempel pålägg och köttpaket, är heta byten. Även öl och handsprit har en tendens att försvinna från matvarubutiken, säger Daniel.

”Flera gånger per dag”

Skulle lagförslaget bli verklighet kan den som bryter mot det så kallade tillträdesförbudet, som utfärdas av åklagare, dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Pär Bygdeson, vd på branschorganisationen Livsmedelshandlarna, säger att handeln har jobbat länge med att få till en sådan lag.

– Många handlare önskar att personer som notoriskt beter sig illa genom att hota, trakassera och stjäla ska kunna stoppas från att komma in i butiken.

Foto: Petra Isaksson/ Norrmedia
Butikschef Daniel Andersson berättar om en person som stulit från butiken vid flera tillfällen. Personen har ett tiotal polisanmälningar emot sig men kan fortfarande kliva in i butiken och plocka på sig varor.

”Förlorat personal”

I dagsläget är det många butiker som drabbas av stölder och oönskade orosmoment, enligt Pär Bygdeson. Situationen har resulterat i att det bland annat blivit vanligare att ta in väktare.

– En del butiker har förlorat personal och andra har svårt att rekrytera på grund av de återkommande trakasserierna, säger han.

Det aktuella lagförslaget har brett stöd i riksdagen. Men det har också framförts invändningar mot förslaget. Framförallt eftersom det strider mot den grundlagsskyddade rörelsefriheten.

Foto: Livsmedelshandlarna
I dagsläget är det många butiker som drabbas av stölder och oönskade orosmoment, enligt Pär Bygdeson
Publicerad:

LÄS VIDARE