Publicerad:
Uppdaterad:

Ingen stor risk med försenat influensavaccin

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Årets influensavaccinering startar senare än vanligt. Arkivbild.
Foto: Ons ien, Ole Gunnar
Årets influensavaccinering startar senare än vanligt. Arkivbild.

Årets influensavaccinering startar senare än vanligt. Men det innebär inte några större risker, enligt Folkhälsomyndigheten.

– För oss i Sverige är det egentligen ganska bra att vaccinera sig sent, säger Mia Brytting, enhetschef på myndigheten.

Vaccinering mot säsongsinfluensan brukar dra igång i början av november. Men i år börjar de flesta regioner först den 19 november.

Världshälsoorganisationen (WHO) försöker varje år förutspå vilken form av influensa som kommer spridas innan de beslutar vilka vaccin som ska användas. I år dröjde beslutet, eftersom organisationen sett att flera olika influensavarianter cirkulerade.

– Men vi kommer nog att hinna vaccinera alla i tid. Oftast brukar toppen vara någon gång efter nyår, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Troligtvis blir årets influensa av typen A, rättare sagt A(H3N2), som brukar slå hårdare mot äldre. Typen har inte förekommit i någon större utsträckning de senaste tre åren.

– Vi vet att om det blir A(H3N2) så kommer fler äldre att drabbas. Men det är först när det drar igång som man vet vad som händer. Det är väldigt lugnt än så länge, säger Mia Brytting.

Förra året tog influensavaccinet slut i november men i år har man tagit höjd och beställt in mer vaccin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: