Publicerad:
Uppdaterad:

Mobilens värsta batteri- och surfbovar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Att spela spel och strömma film kan snabbt ta slut på mobilens batteritid och surfmängd. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Att spela spel och strömma film kan snabbt ta slut på mobilens batteritid och surfmängd. Arkivbild.

Spel och strömning av film. Det är de största bovarna för de som vill hålla mobilen välladdad och uppkopplad.

Men det finns en hel del man kan göra för att undvika att mobilen laddar ur eller att surfmängden tar slut.

Sommaren är här och för många innebär det mer tid för att spela mobilspel och att strömma videor och film. Men sommartider kan också innebära urladdade telefoner och surfmängder som tar slut, samtidigt som man befinner sig långt från närmaste eluttag eller kafé med wifi.

– På sommaren är det populärt att dra i gång resurskrävande spel. När till exempel Pokémon go lanserades gav sig många ut för att spela det, men upptäckte snabbt att det drog otroligt mycket batteri, säger Billy Ekblom, nyhetsredaktör på tekniksajten M3.

"Största surfboven"

Vill man avnjuta sin semester genom att kolla på en film i mobilen kan man lätt bli snopen, då surfen ofta går åt i rask takt när man strömmar film via mobilnätet.

– Det är den största surfboven och det drar otroligt mycket surf om man till exempel är i sommarstugan utan wifi och tittar på videor. Även musik drar en del, men med video drar surfmängden iväg direkt och man kan ju ta slut på flera gigabyte bara genom att se en film.

– Måste du tvunget strömma över mobilnätet ska du kolla med lägsta kvalitet om du vill ha någon chans att spara lite surf, säger Billy Ekblom.

När man befinner sig på resande fot är det smidigt att använda Google maps i telefonen, men även det påverkar mobilens batteritid och surfmängd.

– Det finns ett enkelt och välbeprövat knep för att inte slösa surf och det är att ladda ner kartor i förväg i Google maps så att man kan komma åt dem utan internet. Det rekommenderar jag alla att använda för att spara på surfmängden.

Inaktiva appar

I de allra flesta mobiler kan man ta reda på vilka av telefonens appar som drar mest ström, genom att gå in på menyn under "inställningar", där det brukar finnas en flik med namnet "batteri".

– I de nyare versionerna av operativsystemen kan man också använda sig av saker som batterioptimering, som hindrar inaktiva appar från att köras i bakgrunden när de inte används. Jag råder alla att gå in och kolla vad de har för möjligheter i sina batteriinställningar, säger Billy Ekblom.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: