Nytt brandtal från Erdogan: Ingen kommer kunna stoppa oss

Av: Michael Toll, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Recep Tayyip Erdogan höll ett långt tal inför det turkiska parlamentet i Ankara under onsdagen.

Budskapet var tydligt.

– Vi fortsätter operationen i Syrien. Ingen kan stoppa oss, sa den turkiska presidenten.

Talet som hölls inför nationalförsamlingen i parlamentet i Ankara avbröts flera gånger av högljudda applåder. Recep Tayyip Erdogan var mycket tydlig. Turkiet kommer att fortsätta sin militära operation i norra Syrien tills en säkerhetszon har skapats och "territoriet är rensat" från staden Manbij i Syrien och hela vägen till den irakiska gränsen.

– Ingen kan stoppa oss. Operation fredens källa fortsätter tills terrororganisationerna har lämnat säkerhetszonen. Min kära nation, vi vet att vi går igenom en svår period. Men med hjälp av gud, vår nation och våra vänner kommer vi lyckas, sa Erdogan.

”Aldrig orsakat civila offer”

Han ville också markera att Turkiet inte angriper det syriska folket och sa att insatsen är riktad mot det han kallar terroristgrupperingar som har fått fäste nära den turkiska gränsen.

– Ni säger att vi har skadat civila. De som säger så har inget samvete, de har ett hjärta av sten. Turkiet har aldrig orsakat civila offer. Vi dödar inte någon som inte är terrorist. Vi är inte som ni, sa han och fortsatte att rikta kritik mot Nato och länder i väst för att fara med osanning, vara felinformerade och manipulerade.

Något han även gjort i tidigare tal.

– När terroristerna står vid er dörr. När självmordsbombare går runt i era städer. När terrorister kan promenera runt fritt på era gator. Då kommer ni att förstå, sa Erdogan.

Han berättade vidare att han har fört samtal med både USA och Ryssland.

1 av 3 | Foto: AP
Bomber vid gränsen mellan Syrien och Turkiet.

Vill bara prata med Trump

Där uppgav han att han förklarat för både Donald Trump och Vladimir Putin att det enda sättet som ”Operation fredens källa” kan avslutas på är när säkerhetszonen är upprättad.

– När terroristerna lämnar zonen längs vår gräns avslutas operationen automatiskt, sa Erdogan.

USA:s vicepresident Mike Pence är på väg till Turkiet tillsammans med säkerhetsrådgivaren Robert O’Brien och utrikesminister Mike Pompeo. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att Erdogan är tveksam till att träffa dem för ett samtal. Han vill hellre vänta in president Trump, skriver AFP. Trots det verkar ett möte ändå bli av.

”Han planerar att träffa delegationen ledd av vicepresidenten Mike Pence”, skriver presidentens presschef Fahrettin Altun på Twitter.

Att förhandla med den kurdiska milisen i norra Syrien är dock inte aktuellt.

– Hur ska vi kunna sitta ner vid samma bord som en terrororganisation. Det kan ni aldrig förvänta er av oss, säger Erdogan.

PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE