Åtalas för mordet på Lena Wesström

Av: Anders Johansson

Publicerad:

En 45-årig man åtalades idag för mordet på Lena Wesström i Örebro.

Åklagaren utesluter inte att han haft en medhjälpare.

Lena Wesström blev mördad med minst 17 slag i huvudet och ansiktet, framgår det av stämningsansökningen.

Bland bevisen finns blod med dna från Lena Wesström som hittats hemma hos den åtalade mannen och på hans skor. Dna från honom har hittats på hennes kläder och på en ring.

De båda hade en kärleksrelation under två år.

Mannen, som var gift med en annan kvinna, har berättat hur Lena Wesström ville offentligggöra deras relation vilket han var emot. Det gjorde honom pressad. Han kände ilska och hat.

Varit våldsam tidigare

I ett flertal konversationer med vänner på Messenger, beskriver Lena Wesström hur relationen blir allt mer infekterad. Hon berättar för andra att mannen varit våldsam och flera gånger hotat att döda henne. Det finns flera tidigare anmälningar mot mannen gällande misshandel och hot mot Lena Wesström, ärenden som är nedlagda. Åklagaren åberopar också inspelade telefonsamtal mellan de båda. Detta ska styrka att han hotat med att verkställa sina tidigare uttalade hot.

Lena Wesström, 45, hittades död i maj 2018.
Foto: POLISEN
Lena Wesström, 45, hittades död i maj 2018.

Kan ha haft medhjälpare

Åklagaren utesluter inte att ytterligare någon deltagit i brottet.

I åtalet heter det att mannen ”ensam eller tillsammans och i samförstånd med annan person” berövat Lena Wesström livet. Ett tillhygge har använts men det har inte hittats.

På mordplatsen kunde utredarna säkra flera skador i en trädstam. Teknikerna bedömde att ”avsevärd kraft” måste ha använts med någon form av verktyg eller tillhygge.

”Omfattande indiciebevisning”

Mycket av bevisningen i den 14 000 sidor tjocka utredningen består av vittnesförhör som ska motbevisa hans uppgifter. Vittnen berättar också om de bådas relation samt ett eventuellt motiv.

– Det är ett ärende med teknisk bevisning, men även med omfattande indiciebevisning, säger kammaråklagare Åsa Hiding i ett uttalande. Det har hållits 730 förhör under förundersökningen.

”Förnekar all inblandning”

Advokat Christoffer Olsson är en av mannens två försvarare. Han säger till Aftonbladet om mannens inställning:

– Han förnekar all inblandning i den här gärningen.

Mannen har lämnat alternativa förklaringar till förekomsten av hans och hennes dna.

Foto: Andreas Bardell
Tidigare gjorde polisen ett tillslag mot den 45-årige mannens bostad och frihetsberövade honom. Sedan inleddes en teknisk undersökning.

Advokaten uppger att de har en mängd invändningar mot hur bevisen tolkats. Och att de har egen bevisning som de kommer lägga fram i rätten.

– Vi har under lång tid gått igenom det material som ligger till grund för åtalet och vår uppfattning är att det inte alls visar att klienten är skyldig, säger Christoffer Olsson.

Rättegången inleds den 26 februari och beräknas pågå i 20 dagar.

Foto: Andreas Bardell
Tidigare gjorde polisen ett tillslag mot den 45-årige mannens bostad och frihetsberövade honom. Sedan inleddes en teknisk undersökning.
Foto: Pontus Orre
Polisen under den stora insatsen.
Publicerad:

LÄS VIDARE