Viss planerad vård kan tas upp i Stockholm

TT

Publicerad 2020-05-26

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Arkivbild.

Viss planerad vård kan återupptas igen i hårt coronadrabbade Region Stockholm. Men den kräver i så fall klartecken från den regionala särskilda sjukvårdsledningen.

I slutet av mars beslutade Region Stockholm att skjuta på den icke akuta vården. En vecka in i maj meddelades att den planerade vården blir vilande under hela sommaren.

Men nu när sjukvårdsbehovet för covid-19 sakta sjunker ser regionen en möjlighet att återuppta viss planerad vård, enligt ett pressmeddelande från regionen. Det handlar om både viss kirurgisk vård och öppenvård som kan tas upp.

Men all planerad vård ska först ske efter dialog med den regionala särskilda sjukvårdsledningen.

"Vi är oroliga att sjukvårdsbehovet för covid-19 återigen ska öka. Då måste vi snabbt kunna öka sjukvårdskapaciteten igen. Det gäller att den planerade vården utförs på ett sådant sätt att vi inte tappar den flexibilitet som vi nu har i sjukvården", förklarar hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Planerad vård kommer att undvikas när det gäller riskgrupper. Den får heller inte riskera att det blir brist på viss skyddsutrustning eller läkemedel. Den planerade vården får heller inte kullkasta möjligheterna för vårdpersonal att få semester.

PODD Coronakritiken mot WHO – det handlar den om

Världshälsoorganisationen WHO har stått i krisens centrum sedan coronavirusutbrottet var ett faktum. Organisationen har kritiserats och hamnat i öppen konflikt med USA och Donald Trump. Vad handlar kritiken om - och hur påverkar det vårt sätt att hantera pandemin? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen