Blind fick delvis tillbaka synen

TT

Publicerad 2021-05-25

En blind man har fått tillbaka delar av synen tack vare nya vetenskapliga fynd. Arkivbild.

En blind person har för första gången delvis fått tillbaka synen med hjälp av banbrytande ny teknik.

– Resultaten är ett genombrott på området, säger överläkare Anders Kvanta till Dagens Medicin.

Forskare från bland annat Frankrike och Schweiz ligger bakom de nya fynden, som publiceras i Nature Medicine.

En man som diagnosticerades med en ärftlig obotlig näthinnesjukdom för nästan 40 år sedan har delvis fått tillbaka synen tack vare en kombination av ljusstimulering och en ny genterapi, där en fungerande gen injiceras i ögat. Den nya tekniken kallas för optogenetik.

– Det har länge talats om att testa konceptet på människa och nu gör man det alltså för allra första gången, säger Anders Kvanta, adjungerad professor samt överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, till Dagens Medicin.

I friska ögon är det syncellerna – tappar och stavar – som reagerar på ljus, men mannen hade i stort inga sådana celler kvar. Forskarna lyckades i stället få ögats så kallade ganglieceller att reagera på ljus då den nya injicerade genen gjorde att cellerna började bilda ett särskilt ljuskänsligt protein.

Efter sju månaders ljusstimulering med särskilda glasögon kunde mannen börja ana objekt, som en telefon eller en mugg, men han kunde inte läsa eller känna igen ansikten. Han var dessutom tvungen att ha på sig specialglasögonen för att kunna se.

– Fynden är ett stort steg framåt för patienter som är blinda men man är inte i närheten av en socialt användbar syn, säger Anders Kvanta.

Följ ämnen i artikeln