5 punkter om: Avslöjandena om Anna Kinberg Batra

Publicerad 2024-04-26

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra har fått hård kritik efter Aftonbladets avslöjanden om att hon rekryterat flera vänner till toppjobb.

Här är fem punkter om avslöjandena.

1. Lappen

Aftonbladet har avslöjat hur Anna Kinberg Batra anställt två kompisar till toppjobb på Länsstyrelsen i Stockholm – planeringschefen Anna Borgs och managementkonsulten Gunnar Ekman. I ena fallet genom att endast sätta upp en lapp i receptionen, vilket begränsade möjligheten för andra potentiella sökande att se och ansöka om tjänsten.

2. Granskas av JO

Anställningarna av Borgs och Ekman har lett till en anmälan till Justitieombudsmannen (JO), som nu granskar omständigheterna kring dessa rekryteringar för att utreda eventuella oegentligheter. Totalt granskar JO tre fall kopplat till Anna Kinberg Batra.

3. Kritiken

Kritiken mot Kinberg Batra är omfattande och inkluderar anklagelser om nepotism och bristande transparens. Fackförbund och politiska motståndare har uttryckt oro över hennes ledarstil och rekryteringsmetoder. Även M-toppen Christian Sonesson och 30 SD-politiker i Stockholm har krävt hennes avgång.

4. Batras svar

Kinberg Batra har bemött kritiken genom att hävda att rekryteringarna var korrekta och att de anställda var kvalificerade för sina positioner. Hon har också påpekat att det som kallats en lapp faktiskt var en form av annons och att hon agerat i enlighet med gällande regler.

Anna Kinberg Batra.

5. Kristersson kommenterar

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att situationen kring Anna Kinberg Batra utgör en "förtroendekris". Han välkomnar JO:s utredning och betonar vikten av att processerna granskas noggrant. Han vill dock inte kommentera regeringens förtroende för Kinberg Batra, utan väntar in utredningen.

Artikeln är gjord med stöd av AI-verktyg från Perplexity.ai och kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs vår AI-policy här.

Följ ämnen i artikeln