M:s nya strategi: Vinna väljare på landsbygden

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Moderaternas partiledning har tillsatt en arbetsgrupp för att locka fler väljare på landsbygden till partiet.

NYHETER

Katastrofvalet tvingade Moderaterna att tänka om.

Nu fortsätter politikutvecklingen på bred front.

Nästa mål: att vinna fler väljare på klassisk Centerparti-mark.

– Vi måste få fram politik som vinner stor respekt på landsbygden, säger Ulf Berg (M), ordförande i gruppen "Hela Sverige".

I riksdagsvalet i höstas tappade Moderaterna väljare på bred front. Totalt röstade nästan 340 000 färre på partiet som backade med hela 6,74 procentenheter. Med en ny partiledning på plats har ett omfattande arbete inletts med att förnya M-politiken. Partistyrelsen har tillsatt sex arbetsgrupper som ska mejsla fram politiska förslag inför partistämman i höst. Det handlar bland annat om integration, jobb och välfärd.

Samtidigt har partiledningen sagt att man ska "lyssna mer" på gräsrötterna. Nu har ledningen tillsatt en arbetsgrupp vars mål är att locka fler väljare på landsbygden till partiet. Gruppen leds av Ulf Berg, partiets landsbygdspolitiska talesperson.

– Gruppen heter "Hela Sverige" och det handlar om att vi ska ut och lyssna och se till att utveckla vår politik kring landsbygden, säger han.

Ska göra 100 besök

Totalt ska man besöka 100 lokala föreningar, bystugor och byalag innan sommaren för att lägga örat mot marken och samla ihop idéer.

– Vi måste utveckla vår politik på det här området. Vi kunde ha gjort bättre i valet och vi ska nu se till att det går bättre nästa gång så att Alliansen kan ta över igen.

Ulf Berg själv bor i orten By i Avesta kommun i Dalarna.

– Jag bor själv på landsbygden och mycket handlar om att det måste finnas jobb. Vi måste hitta magneter för landsbygden, som dels kan hålla kvar folk av fri vilja men samtidigt kan dra dit nya invånare. Det är det vi ska försöka hitta när vi pratar med folk.

Kan bli skarp politik till 2018

Han vill inte gå in på åt vilken håll den moderata landsbygdspolitiken ska gå.

– Jag vet ju att landsbygdsbefolkningen ofta är väldigt kreativa, man har aldrig blivit bortskämda av att kommunen gör allt, man har fått göra saker själva. Det ska vi utveckla och lyssna till. För omväxlingens skull ska vi politiker vara ganska så tysta, ställa öppna frågor och lyssna och anteckna.

Våren 2016 ska gruppen lämna sina förslag till M:s partisekreterare Tomas Tobé.

– Jag hoppas naturligtvis att mycket av det blir vår politik inför valet 2018. Jag skulle vara nöjd om jag känner att vi får fram politik som kan vinna en stor respekt ute på landsbygden.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN