Ny supertyfon hotar Filippinerna

Uppdaterad 2014-12-05 | Publicerad 2014-12-04

Drygt ett år har gått sedan katastrofen i Filippinerna.

Nu hotas landet av en ny supertyfon.

De värst drabbade öarna ligger återigen i farozonen.

Mer än 6000 människor dog när Hayan drog in över Filippinerna i november förra året. Värst drabbades staden Tacloban på ön Leyte, där i stort sett alla hus jämnades med marken av vindbyar på över 80 sekundmeter och de efterföljande flodvågorna.

Nu finns risk att en ny supertyfon drar in över samma område. Ovädret har den här gången internationellt fått namnet Hagupit, lokalt har det döpts till Ruby. De kraftigaste vindbyarna är än så länge långt ut till havs och väderinstituten försöker nu att avgöra hur stormen kommer att röra sig.

I bästa fall viker den av norrut innan den når Filippinerna från öster, men risken är lika stor att den i helgen sveper rakt in över landet.

Få evakueringscenter

I Tacloban ägnades månader åt att bara röja upp bland rasmassorna. Långt senare hittades fortfarande döda kroppar under nedrasade byggnader.

Återuppbyggnaden har börjat att ta fart, men majoriteten av befolkningen lever fortfarande i provisoriska hem.

Nu fruktar de ännu en flodvåg och myndigheterna försöker att sätta så många som möjligt i säkerhet.

– Vi har inga ursäkter, vi har gått igenom det här en gång förut, sa borgmästaren Jerry Yaokasin vid en presskonferens på onsdagen.

– Att förlora så många liv, det är bortom vårt samvete redan.

Samtidigt varnar borgmästaren för att det inte finns tillräckligt många evakueringscenter, rapporterar BBC.

Flyr i panik

Många människor försöker nu i panik att på egen hand lämna de låga områdena närmast havet. Senast steg vattennivån med sju meter innan flodvågorna drog sig tillbaka.

– Tänk dig att du bygger ett sandslott och sedan häller du en hink med vatten över den, det är det närmaste jag kan beskriva vår stad för den som inte är här, sa lärarinnan Marilyn Macasil när Aftonbladet rapporterade från katastrofområdet förra året.

Den här gången väntas vattennivån kunna stiga med fyra meter, enligt en varningssida på internet som de filippinska myndigheterna satt upp.

Se Magnus Wennmans bilder från förra året

Följ ämnen i artikeln