”Skrämmande att Dansk Folkeparti vann”

Uppdaterad 2014-05-27 | Publicerad 2014-05-26

Danskarna vill inte dela med sig av välfärden.

Därför vann Dansk Folkeparti en jordskredsseger i EU-valet.

Kvittoskandalen i Venstre bidrog också.

– Efter skandalen i Venstre har många gått över till Dansk Folkeparti, säger Mette Østergaard, politisk redaktör på tidningen Politiken.

Var fjärde väljare i Danmark röstade på det högerpopulistiska Dansk Folkeparti, DF. Partiet vann överlägset med 26,7 procent. Oppositionspartiet Venstre backade till 16,7 procent.

Få danskar är förvånade dagen efter valet.

Många anser att det är tack vare den karismatiske kandidaten Morten Messerschmidt som partiet nu får fyra mandat i EU-parlamentet. En del talar till och med om en Messerschmidt-effekt.

Pensionären Carl Dreyer, 69, har sitt hjärta hos Socialistiskt folkeparti. Trots det tycker han att Morten Messerschmidt är en mycket kompetent politiker.

– Han är ärlig, flitig och folklig. Och säger de rätta sakerna – inte att vi ska ut ur EU men att vi ska värna om Danmark, säger Carl Dreyer.

"Vill inte dela med sig"

Mycket tyder också på att Dansk Folkeparti fick extra skjuts av kvittoskandalen hos Venstre. För drygt två veckor sedan avslöjade tidningen Ekstra Bladet att partiledaren Lars Løkke Rasmussen använt partiets pengar för att köpa kläder, skor och en Mallorcaresa för totalt 152 000 danska kronor.

– Jag tror att det är en förklaring till jordskredsseger. Efter skandalen i Venstre har många gått över till Dansk Folkparti, säger Mette Østergaard, politisk redaktör på tidningen Politiken.

Mette Østergaard menar att valresultatet speglar att många danskar inte vill dela med sig av välfärden till andra EU-medborgare.

Sverigedemokraternas Kristina Winberg har flaggat för att hon gärna samarbetar med Dansk Folkeparti. Om intresse finns. Det är både Mette Østergaard och hennes motsvarighet på tidningen Berlingske tveksam till.

– De har tidigare sagt att Sverigedemokraterna inte är fina nog för dem. Det är möjligt att man står kvar vid det, säger Bent Winther, politisk redaktör, Berlingske.

"Han har karisma"

Köpenhamnsbon Lise Laas, 40, säger:

– Människor är trötta på att det kommer så många över gränserna.

Dansk Folkeparti har använt en högerpopulistisk retorik och inriktat sig på ett par frågor. Partiet vill stärka gränskontroller, särbehandla utländska EU-medborgare och ”ta tillbaka makt till Danmark”.

Line Olesen, 28, menar att DF:s budskap avgjorde valet:

– Dansk Folkeparti har varit riktigt bra på att säga vad folk vill höra. Morten Messerschmidt är en duktig talare. Personligen tycker jag inte om honom, men det går inte komma ifrån att han har karisma.