”Kuslig rekonstruktion av Tredje rikets sista dagar”

Uppdaterad 2014-12-22 | Publicerad 2010-02-18

Svante Lidén: ”Allt som behövdes för att stoppa kriget var en död Hitler”

Det var över.

Ryssarna var bara några hundra meter därifrån. Allt som behövdes för att stoppa kriget var en död Adolf Hitler.

Berlin de sista dagarna i april 1945. Närmare undergången kunde man inte komma. För många var det också undergången. Nazisternas tusenårsrike låg i dödsryckningar. Tiotusentals tyskar, civila och soldater, låg sönderskjutna på gatorna, begravda i ruinerna. Tiotusentals ryska soldater låg döda på gatorna och i ruinerna.

Men en man höll ut. Adolf Hitler, mannen som startade alltsammans levde fortfarande. I sin bunker intill rikskansliet satt han och fantiserade om motattacker med arméer som inte fanns. Inte förrän i de sista skälvande minuterna insåg Gröfaz – Grösster Feldherr Aller Zeiten, tidernas störste fältherre – att allt var förlorat.

Kuslig rekonstruktion

Bara en handfull av hans trogna fanns med honom i underjorden. Ännu färre av dem kom att överleva krigsslutet. Ingen vet egentligen exakt vad som hände. Men i den första DVD:n i BBC:s hyllade serie ”Händelser som skakat världen” har man gjort en kuslig rekonstruktion av Tredje rikets sista dagar. Källorna är de överlevandes berättelser och efterlämnade anteckningar.

Tillsammans med de starka dokumentärfilmsinslagen blir det en mycket kuslig berättelse.

Samtidigt som Hitler satt och drömde om arméer som inte fanns hade Berlin förvandlats till en köttkvarn som malde ned allt levande. Hitler hade befallt att staden skulle hållas till sista man. I det här fallet betydde ”man” allt från småpojkar till gamla gubbar.

14-åriga Hitlerjugends skickades fram mot härdade ryska pansarförbanden. Utgången var förstås given, De som slängde sina uniformer, eller bara var civilister som försökte ta sig från helvetet, jagades i fatt och sköts eller hängdes. Som förrädare.

20 000 människor om dagen dog under slutstriden i Berlin. Civilbefolkningen drabbades skoningslöst. Särskilt kvinnorna behandlades med en närmast ofattbar grymhet. De segerrusiga ryska soldaterna tog en fasansfull hämnd för de övergrepp nazisterna själva utsatt dem för under deras egna skövlingståg i öster.

Uppskattningsvis 100 000 kvinnor våldtogs. 10 000 av dem dog. Många begick självmord efter våldsamma gruppvåldtäkter. Inga sparades, småflickor, gamla tanter, alla åldrar fanns bland offren.

Disciplinen föll som ett korthus

Men om det där visste Hitler ingenting. Nere i bunkern gick det inte at skilja på natt och dag. Dagarna innan sammanbrottet faller disciplinen som ett korthus. Spritförråden töms. Prostituerade och andra hittar vägen in till bunkern. Martin Bormann själv, chefen för partikansliet, ses delta i orgierna.

Hitler, klädd i pyjamas och morgonrock, frågar en av sina generaler hur länge man kan hålla ut. Ryssarna är ett par hundra meter därifrån och anfaller med allt de har.

– Max ett dygn, svarar generalen.

– Ni vet vad 1 maj betyder för dem.

Hitlers kumpan Mussolini har just dödats av italienska partisaner och hängts upp i fötterna till allmän beskådan. Hitler fasar för att samma öde ska drabba honom själv. Han fattar beslutet att ta livet av sig. Men först låter han avrätta sin älskarinna Eva Brauns svåger för förräderi, sen gifter han sig med Eva. Pistolen och cyankaliumkapslarna är redo. För säkerhets skull testar han giftet på sin favoritschäfer Blondie.

Tillsammans med sina sekreterare och ett par till äter han sin sista måltid: spaghetti och salladsblad. Ingen säger något. Utom Hitler som pratar hundavel och förklarar att råvaran till franska läppstift är avloppsvatten. In i det sista vägrar han inse att han gjort något fel. Allt är generalernas fel, det tyska folket har förrått honom.

Brändes på gården

När han och Eva försvinner in till sina rum för att dö bönfaller Magda Goebbels, propagandaministerns fru, honom att fortsätta kampen. Hitlers livvakt Rochus Misch håller vakt. Det hörs ett skott och efter en stund öppnar han dörren.

– Hitler satt med huvudet framåtlutat mot bordet och Eva Braun på soffan med uppdragna ben och huvudet lutat mot honom. Jag sprang därifrån.

Liken brändes ute på gården. Strax efteråt tog Magda Goebbels livet av sina sex barn (alla med förnamn på H för att hedra Führern). Sedan sköt Joseph Gölbels ihjäl sin fru innan han sköt sig själv. En vecka senare kapitulerade Tyskland formellt. Totalt dog mellan 35 och 60 miljoner människor i Andra världskriget.

Dags igen!

Nu har ni fått en mobilapp, en extra tjock nyhetstidning på söndagar och nya coola Nöjesbilagan.

I morgon kommer ännu en nyhet för hela familjen.

”Händelser som skakat världen” är unika dvd-filmer som är bästa actionrullarna – på alldeles riktigt.

Här finns allt från prinsessan Dianas död till första månlandningen och Nelson Mandelas frigivning.

... och nästa vecka kommer en ny överraskning. Häng med!