Mamman möter tyskan i rätten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-30

Laddat möte mellan offer och misstänkt gärningsman i Köping i dag

KÖPING. När åklagaren läste upp tyskans kärleksförklaringar till den tidigare pojkvännen, hånlog hon och skakade på huvudet.

Men hennes känslor för den svenske mannen är ett av åklagarsidans viktigaste bevis.

De skulle nämligen vara motivet till att hon slog ihjäl Max och Saga och nästan mördade deras mamma Emma Jangestig.

En av de första anhöriga på plats vid tingshuset i Köping var barnens pappa Niclas Jangestig.

– Jag känner mig trött och spänd. Men det ska bli skönt att komma igång, sade han till aftonbladet.se.

Rättegången mot den 32-åriga tyska kvinna som misstänks för morden på Max och Saga Jangestig började med ett mycket laddat möte.

För första gången möttes den åtalade tyska kvinnan och barnens mamma Emma Jangestig. Tyskan sitter på den anklagades bänk till höger i rättssalen. Barnens pappa, mamman samt hennes sambo sitter till vänster, lite snett bakom tyskan, direkt bakom åklagaren Frieda Gummesson.

Åklagaren yrkade att den åtalade kvinnan döms för mord på Max och Saga och för mordförsök på deras mamma Emma.

Lugn och avslappnad

Den 32-åriga misstänkta mördaren ser lugn och avslappnad ut. Hon tittar intresserat rakt upp mot åklagaren som går igenom sakframställan, och småpratar lite med sin tyska advokat Tanja Brattschneider, som sitter med som ”observatör och moraliskt stöd”. 32-åringen företräds annars av advokat Per-Ingvar Ekblad.

Den tyska kvinnan nekar till brott, som hon gjort under hela utredningstiden.

Då och då när åklagaren läser ur förundersökningen, bland annat de brev som tyskan skrev till sin före detta pojkvän, skakar hon på huvudet och hånler lite, som om det åklagaren läser upp, som hon själv har skrivit, är galenskaper.

Bakom åklagaren sitter Emma och antecknar i sitt block. Hon ser också lugn ut, på utsidan. Hon sitter med huvudet tätt intill sin sambo.

Mordvapnet

Under eftermiddagen kommer åklagarna in på sina undersökningar och slutsatser kring mordvapnet. Man har inte kunnat konstatera exakt vilken hammare som använts, men skadorna som barnen och Emma hade tyder på att just en snickarhammare har använts.

När åklagare Johan Fahlander läser ur obduktionsprotkollen för barnen tittar deras pappa Niclas Jangestig djupt ner i sitt knä. Bonuspappan tittar snabbt upp och bort mot den åtalade tyskan. Sedan vänder han bort huvudet igen.

32-åringen sitter stilla och lugnt, precis som på förmiddagen, och tittar rakt framför sig.

”Varför får du all kärlek?”

Åklagarsidan gick under förmiddagen igenom det man anser är motivet till morden, nämligen att tyskan hade mycket svårt att hantera situationen när den svenske pojkvännen ville avbryta kontakten. Uppbrottet är, menar åklagaren, motivet till morden och mordförsöken.

”Varför får du all kärlek? Vad gör jag på den här planeten?”, läser åklagaren ur ett brev som tyskan skrivit. ”Hur fan ska jag få dig ur skallen och ur hjärtat?”

Samtidigt har hennes tidigare pojkvän inlett en ny relation, med Emma Jangestig.

Läste i bloggen

De bodde tillsammans i huset i Arboga, med hennes barn Max och Saga. Bonuspappan, som han kallar sig själv, skriver på sin blogg bland annat hur han säljer sin lägenhet och flyttar in i huset.

Tyskan har så svårt att hantera uppbrottet att hon flera gånger försöker ta sitt liv.

– Vi drar slutsatsen att skälet till att hon gjorde det var att hon var upprörd över Emmas och pojkvännens förhållande, säger Frieda Gummesson.

Enligt åklagaren har tyskan läst på ex-pojkvännens blogg om den nyfunna familjelyckan.

Påhittat barn?

Åklagare Johan Fahlander läste också upp det brev som tyskan skrev till ex-pojkvännen där hon påstod att hon fött deras gemensamma barn och adopterat bort barnet. Hon kunde inte "stå ut med att ha barnet i sin närhet”, skriver hon.

Men eftersom den åtalade inte velat gå in på något kring innehållet i brevet eller det på något annat sätt kommit fram något spår efter barnet, tolkar åklagarna påståendet som att tyskan bara sökte nya sätt att få ex-pojkvännens uppmärksamhet.

Frieda Gummesson berättar också att en dator som hittades i tyskans bostad i Tyskland har undersökts, och att man där har hittat dels bilder som föreställer familjens hus i Arboga, och dels spår efter ett antal sökningar inte bara på pojkvännens namn, utan även på Jangestig.

Ingen konfrontation

Någon konfrontation mellan tyskan och mamman har inte gjorts under utredningens gång, enligt polisen därför att den 32-åriga tyskan helt enkelt inte har velat ställa upp på det. Det vore inte meningsfullt, har det sagts, att genomföra en konfrontation utan att den misstänkte själv skulle vilja medverka. Dessutom har mamman tidigare sett bilder på tyskan.

Men resonemanget har ifrågasatts av expertisen. Enligt Christian Diesen, professor i processrätt, är en konfrontation att jämställa med ett förhör, som en misstänkt inte kan vägra att delta i.

Aftonbladet.se rapporterar från rättegången under dagen, som bland annat innehåller sakframställan från åklagare och försvar.

Texten uppdateras löpande

Texten uppdateras med nya uppgifter som tillkommer under rättegången.

Följ ämnen i artikeln