Demonstranter stoppade OS-ceremoni

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-24

Människorättsaktivister avbröt på måndagsförmiddagen den olympiska fackel-ceremonin i Olympia i Grekland.

Omkring 1000 poliser finns på plats för att garantera säkerheten under högtiden. Men minst två demonstranter tog sig förbi vakterna och in bakom den kinesiska delegationen, just när Liu Qi, ordförande för den kinesiska kommitén höll sitt anförande.

En av demonstranterna ställde sig bakom ryggen på Liu Qi och hann veckla ut en banderoll innan vakterna kom fram, rapporterar Sky News.

Protesten var riktad mot den senaste tidens våld i Tibet och den kinesiska ockupationen av landet.

Demonstranterna fråntogs sin banderoll och fördes bort av polis. Enligt CNN ska en av dem ha gripits.

Den olympiska facklan tänds i dag under högtidiliga former i den grekiska staden och förs sedan till Panathinaiko Stadion, där de första moderna olympiska spelen hölls 1896. Den 31 mars ska facklan anlända till Peking.

”Vill ha mänskliga rättigheter”

Från Kina kom i dag rapporter att oppositionsmannen Yang Chunlin har dömts till fem år för att ha hjälpt bybor i en marktvist i nordöstra Kina.

Han fälldes för uppvigling, meddelade hans familj och advokat på måndagen.

Den arbetslöse fabriksarbetaren från staden Jiamusi i nordöstra Kina ställdes inför rätta i februari efter att ha försvarat och hjälpt byborna. ”Vi vill inte ha olympiska spelen, vi vill ha mänskliga rättigheter”, löd en petition som han hjälpt till att formulera.

Följ ämnen i artikeln