En totalt tondöv regim

Egyptens militär gör om Mubaraks misstag

För lite, för sent.

Egyptens militär gör samma misstag som störtade diktatorn Hosni Mubarak.

Därför strömmar människor till Tahrirtorget i allt större skaror.

Med en känsla av deja vu lyssnade många till militärrådets ledare, fältmarskalken Hussein Tantawi när han försökte övertyga egyptiska folket att militären inte alls vill hålla sig kvar vid makten.

För det var precis samma taktik som Hosni Mubarak använde innan han tvingades avgå. Bit för bit gick han med på eftergifter. Men han låg hela tiden steget efter demokratianhängarna på Tahrirtorget. När eftergifterna väl kom hade demonstranterna redan skruvat upp sina krav en nivå till.

Diffusa löften

Tantawi gav i sitt tal diffusa löften om en folkomröstning om när militären ska lämna över. Och att presidentval ska hållas i juni.

Precis som Mubarak sa dagen innan han tvingades avgå så hävade Tantawi att generalerna "inte har någon vilja att styra". Vilket är ungefär lika trovärdigt som om han sagt att jorden är platt.

Reaktionen bland aktivisterna på torget blev därför den förväntade. Talkörer ropade efter talet "Vi tänker inte gå härifrån. Det är han som ska gå".

Nu försöker militären rädda sig genom att tillsätta en ny regering. Bara det att 78-årige premiärministern Kamal el-Ganzouri var vice premiärminister redan under Mubarak och till och med tjänade hans företrädare.

Bara en totalt tondöv regim kan välja en sådan företrädare och hoppas att blidka demonstranterna.

Till och med USA kräver nu att militären snarast ska lämna över till ett rent civilt styre.

Rädda

Trots löften att lämna ifrån sig makten inom sex månader har militären fortsatt styra. Dessutom dragit åt tumskruvarna ännu mer mot oppositionella och media. Militären är helt enkelt rädda för att förlora sina privilegier om de lämnar över till ett civilt styre. De är rädda för att förlora sina jobb och för att en civil regering ska dra ner på militärutgifterna.

Säkert är det mer än en militär som är rädd att bli ställd inför domstol för övergrepp begångna under Mubaraks brutala styre. Tantawi var själv Mubaraks försvarsminister under 20 år.

På annat sätt kan man inte tolka deras krav på att en ny grundlag ska garantera att militären får behålla ett avgörande inflytande och att dess budget förblir hemlig.

Aggressiv

Egyptiska revolutionen 2.0 riskerar att bli mer våldsam än första versionen. Demonstrationerna har bara pågått sedan i fredags och redan har närmare 40 människor dödats och flera tusen skadats.

Samtidigt är demonstranterna mer splittrade än under revoltens förra fas. Senaste dagarna har muslimska brödraskapet hållit sig undan från Tahrirtorget och istället förhandlat med militärledningen om hur situationen ska lösas.

Inga valobservatörer

Brödraskapet är mycket mån om att valen som inleds på måndag verkligen ska bli av. Deras organisation är spridd över hela landet och de har en god chans att bli största parti.

Stora frågetecken finns för valets demokratiska värde. Röstningen genomförs under flera månader i olika delar av landet. Militären tillåter inga utländska valobservatörer vilket förstärker känslan av att valfusk planeras om resultatet inte blir det önskade.

Om nu valen blir av överhuvudtaget.