Löfven rustar upp sin armé

Publicerad 2012-07-07

Efter två katastrofval – så ska S-ledaren bygga upp sitt dreamteam för att ta över makten 2014

VISBY. Nu skruvar Stefan Löfven upp tempot i satsningen på fler jobb.

Aftonbladet kan i dag avslöja att han helt kommer att fokusera på export och innovationer i sitt tal i eftermiddag.

S-ledaren har redan långtgående planer för ett maktövertagande 2014.

SMIDER PLANER  Stefan Löfven, Karl-Petter Thorwaldsson, Mikael Damberg och Carin Jämtin snackar ihop sig över en kaffe på en uteservering i Almedalen.

När Stefan Löfven premiärtalar som S-ledare i Alme­dalen i dag gör han det med goda opinionssiffror i ryggen. Men trots den goda trenden råder det inget lugn.

Den senaste tiden har Löfven och hans innersta krets arbetat hårt för att ta nästa steg för att konkretisera partiets jobbpolitik. Aftonbladet har tagit del av det förslag som Löfven kommer att presentera både i talet och som en stor budgetpost till hösten.

Det handlar bland annat om att skapa nya jobb genom innovationer på miljöteknikområdet. Och med hjälp av satsningar på svensk export, genom att ge Exportrådet100 miljoner kronor i fyra år. Pengarna ska hjälpa företagen att etablera affärskontakter och ta sig in på nya marknader, skriver Löfven på SvD Brännpunkt.

Två katastrofval

Internt är Stefan Löfven tydlig med vad som gäller framåt. Det handlar om att aldrig tappa fokus i jobbfrågan – det är med den som han ska vinna valet.

Efter två katastrofval i rad gör man allt för att inte hamna i samma sits som Mona Sahlin 2010 då S tappade ett stort överläge på bara några månader.

– Det här är ett helt parti som måste mobiliseras för att vinna valet 2014, säger Löfven.

Socialdemokraterna har de senaste åren haft stora problem med att visa regeringsduglighet, något som alliansen lyckats bättre med. Stefan Löfven har redan kopierat Fredrik Reinfeldts modell genom att skapa sig en egen tajt innersta krets, där Mikael Damberg, Magdalena Andersson och Carin Jämtin ingår.

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att Löfven dessutom lobbar stenhårt för att knyta till sig tidigare partimedarbetare med erfarenhet från Göran Perssons regeringstid. Efter valförlusterna har partiet upplevt ett ”brain-drain” när många erfarna personer lämnat partikretsen och gått till toppjobb inom näringslivet.

Har en önskelista

Arbetet har redan gett resultat i och med värvningarna av ekonomisk-politiska talespersonen Magda­lena Andersson, budgetchefen Max Elger och stabschefen Emma Lennartsson. Men på listan över drömvärvningar finns fortfarande en rad namn.

Vilka det handlar om vill partiledaren inte avslöja.

– Det kan hända att det finns fler namn på önske­listan, men det får vi återkomma till, säger han.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det en spinndoktor av Per Schlingmanns (M) klass som står högst upp på listan. Och då är det Jan Larsson, tidigare presschef och senare statssekreterare hos Göran Persson man har i åtanke.

Snittar och bubbel

Att satsningen redan nu är fokuserad på att flytta in i Rosenbad 2014 blev extra tydligt en torsdagskväll i mitten av juni. Lokalerna i partihögkvarteret på Sveavägen 68 var till bredden fyllda när partiet hade bjudit in nuvarande och tidigare S-medarbetare till ett mingel med snittar och bubbel.

Evenemanget var en del i Löfvens strategi för att locka tillbaka kompetens och erfarenhet bland dem som lämnat S-kansliet. Hos de inbjudna fanns gamla statssekreterare, sakkunniga, pressfolk och assistenter i tidigare S-regeringar.

– Att så många kom och att stämningen var så god kan bara tolkas på ett enda sätt, många är intresserade av att komma tillbaka fast de har bra jobb i andra sektorer i dag, säger en person som var där.

När minglet avrundades vid halv åtta-tiden på kvällen ställde man på partiledarens initiativ fram en stor glasskål.

– Alla ni som har erfarenheter ni vill berätta om för mig, lägg era visitkort i skålen så får vi träffas och prata, sa Löfven.

Stort inflytande

Löfvens utmaning är nu att väva samman det gamla S-gardet med det nya. Dessutom försöker S-ledaren dra största möjliga nytta av det kontaktnät som han skaffade sig under åren i IF Metalls ledning.

Enligt vad Aftonbladet erfar är hans kalender fylld av luncher med allt från gamla kompisar från LO-kollektivet till toppdirektörer som Sverker Martin-Löf och Carl Bennet.

Men i Löfvens krets finns även ambassadörer och tunga S-höjdare som Göran Persson, Elvy Söderström och Thage G Peterson som fortfarande har stort inflytande i partiet.

– Vi har pratat flera gånger och han ska komma och besöka mig på Ersta/Sköndals högskola till hösten där jag studerar religion. Jag har även haft besök av Göran Persson, Ingvar Carlsson och Mikael Damberg, så han är i gott sällskap, säger Thage G Peterson.

De här finns redan nu i hans innersta krets

Partitopparna

Magdalena Andersson, 45, ekonomisk-­politisk talesperson.

Mikael Damberg, 40, gruppledare för Social­demokraterna i riksdagen.

Carin Jämtin, 47, partisekreterare.

Emma Lennartsson, 37, stabschef och gruppsekre­terare.

Chefsekonomen från Kommunal värvades av Löfven i våras. Hennes roll, som påminner om den Stefan Stern hade hos Mona Sahlin, innebär att de båda har intensiv kontakt. En av Löfvens allra närmast förtrogna.

Tjänstemännen

Anders Utbult, 23, talskrivare:

Värvades i höstas som talskrivare åt Håkan Juholt, men blev kvar när han avgick. Jobbar väldigt nära Löfven, skriver både tal och debattartiklar.

Max Elger, 38, budgetchef:

Nyrekryterad budgetchef som tidigare jobbat i Mona Sahlins stab och i Finansdepartementet på Göran Perssons tid.

Wille Birksten, 40, ut­redare i S skatteutredning:

Precis som Löfven har Birksten sin bakgrund inom IF Metall. Han plockades över till politiken av Löfven och arbetar nu som ut­redare i den skatte­­ut­redning som leds av Leif Pagrotsky.

Odd Guteland, 41, presschef:

Nybliven presschef hos Socialdemokraterna, men Guteland och Löfven har jobbat ihop förr – på IF Metall.

Eva Johnsson, assistent:

Löfvens högra hand. Var hans assistent på IF Metall och följde med när han flyttade till S-kansliet. De båda har jobbat ihop i snart tio år.

Veteranerna

Thage G Peterson, 78, tidigare S-minister:

S-legendaren Peterson har, precis som Ingvar Carlsson och Göran Persson, fortfarande ett stort inflytande i partiet, i det dolda. Han har ofta kontakt med S-ledningen och Stefan Löfven.

Göran Persson, 63, tidigare statsminister:

”Persson ringer den han vill, och den personen svarar”, sägs det i partiet. Detta gäller även Löfven.

Näringslivet

Sverker Martin-Löf, 68, ordförande Industrivärlden:

En av Sveriges tyngsta makthavare inom industrin. Träffar Löfven regelbundet.

Carl Bennet, 60, styrelseproffs:

En ovanlig typ bland näringslivsdirektörerna då han är uttalad socialdemokrat. Har god kontakt med Löfven.

Vänner och familj

Ulla Löfven, 61, anställd på S-kansliet:

Stefan Löfvens hustru. Löfven har beskrivit deras relation som ett samtal som började när de träffades – och som aldrig har upphört.

Elvy Söderström, 58, kommunal­råd i Örnsköldsvik och VU-ledamot:

Blev vän med Löfven på 1970-talet när de gick på samma S-studiecirklar i Örnsköldsvik. Sitter i partiets inre krets och är en av Löfvens närmsta förtrogna.

Metall-gänget

Anders Ferbe, 58, ordförande i IF Metall, tidigare vice ordförande bredvid Löfven:

Gammal kollega till Stefan Löfven från tiden i IF Metall. De båda har pratat flera gånger sedan Löfven blev S-ledare, framför allt om frågor som rör LO.

Ola Asplund, 58, utredningschef IF Metall:

Asplund har varit utredningschef på IF Metall i många år och har jobbat nära Löfven under stora delar av hans fackliga karriär. De båda har haft kontakt flera gånger i olika frågor sedan Löfven tog över posten som S-ledare.

Karl-Petter Thorwaldsson, 47, LO-ordförande, tidigare ombudsman på IF Metall:

”Kålle” och Löfven träffades första gången i mitten av 1980-talet. De har en lång historia ihop och LO:s ordförande hade nuvarande S-ledaren som chef när han var ombudsman på IF Metall.

Veli-Pekka Säikkälä, 44, avtalssekreterare IF Metall:

I flera avtalsrörelser har Veli-Pekka och Löfven jobbat mycket nära varandra. Men de båda är också goda vänner.

... till politiken

Margot Wallström, 57, före detta minister, EU-kommissionär och FN:s särskilda representant för sexuellt våld i krigsdrabbade områden.

Jens Orback, 53, generalsekreterare i Olof Palmes internationella center och tidigare jämställdhets­minister.

Jan Eliasson, 71, vice generalsekreterare i FN och tidigare utrikesminister.

Pär Nuder, 49, konsult och före detta finansminister.

DRÖMVÄRVNINGARNA

...utanför partikretsen

Janne Larsson, 45, kommunikationschef Nordea:

Tidigare en av Göran Perssons allra närmaste, har varit både presschef och statssekreterare. Kan partiet utan och innan och är etta på önskelistan.

Jens Henriksson, 45, vd Stockholmsbörsen:

Tidigare statssekreterare och stabschef på finansdepartementet. Ses inom S som en av de skarpaste hjärnorna. Självklar på ett finansdepartement vid en S-valseger.

Björn Andersson, 42, biträdande kanslichef på Rikspolisstyrelsen.

Var planeringschef och politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen under Persson. Kan ratta många frågor nära en statsminister.

... till politiken

Margot Wallström, 57, före detta minister, EU-kommissionär och FN:s särskilda representant för sexuellt våld i krigsdrabbade områden.

Jens Orback, 53, generalsekreterare i Olof Palmes internationella center och tidigare jämställdhets­minister.

Jan Eliasson, 71, vice generalsekreterare i FN och tidigare utrikesminister.

Pär Nuder, 49, konsult och före detta finansminister.

Följ ämnen i artikeln