Parisbo: ”Det ska bli värre och värre”

Uppdaterad 2016-06-04 | Publicerad 2016-06-03

Frankrikes president Hollande kommer att utlysa katastroftillstånd efter översvämningarna som hittills krävt minst elva människoliv i Tyskland och Frankrike.

Men ambassaden i Paris tycker inte att svenskarna behöver ställa in resor till den franska huvudstaden.

– Jag har aldrig sett något liknande i Paris, säger kocken Assam El Mrabet, 48, som är på väg till jobbet, till TT.

Översvämningarna har redan gjort att flera vägar längs floden Seine stängts och tvingat operatören SNCF att stänga en av stadens tunnelbanelinjer. Under morgonen hade även trafiken längs delar av en pendeltågslinje stoppats.

”Bara början”

– Jag har varit tvungen att ta en helt annan väg i dag, så det tar mig en och en halv timme i stället för en timme att ta mig till jobbet. Och det här är nog bara början, det sägs att det ska bli värre och värre de närmaste dagarna, säger Assam El Mrabet.

Konstmuseerna Louvren och Musee d'Orsay samt Nationalbiblioteket har stängt, för att flytta värdefulla samlingar högre upp i byggnaderna.

Svenska ambassaden i Paris uppmanar svenskar att följa läget på deras och berörda myndigheters webbplatser samt hålla ett öga på väderleksrapporter och varningar. Men pressrådet Sara Keusen tycker inte att en planerad resa till den franska huvudstaden behöver ställas in.

– Nej, man behöver inte stanna hemma, även om det vädermässigt kanske verkar vara mer lämpligt att vara i Stockholm än här. Än så länge är Paris nästan fullt fungerande. Några museer är stängda och man kan inte gå längs kajen vid Seine, men förhoppningsvis stannar det vid det.

Hoppas på torrt EM

Omkring 100 000 svenskar väntas till Frankrike i samband med fotbolls-EM som drar i gång om en vecka.

– Då hoppas vi att det här ska vara överstökat, säger Sara Keusen.

Paris stad har inrättat en särskild krisorganisation som noga följer vattennivåerna och löpande utvärderar vilka insatser som kan komma att behövas.

– Det brukar inte vara så här stora översvämningar i Frankrike, men det känns som om myndigheterna har läget under kontroll. Det råder ingen panikstämning. Däremot tror jag att man är förvånad över hur högt vattnet har stigit, säger Sara Keusen.

President François Hollande har sagt att regeringen ska utlysa katastroftillstånd för de värst drabbade områdena i landet när den sammanträder nästa vecka, för att på så vis ge kommuner och städer tillgång till pengar för hjälpinsatser, uppger nyhetsbyrån AFP.

Hårt pressat

Översvämningarna innebär en prövning för de franska myndigheterna, som redan är hårt pressade av strejker och protester. Lågtrycket ser ut att ligga kvar över helgen och det väntas regn över stora delar av Europa, däribland det hårt drabbade Tyskland och Frankrike.

– Det ser dock ut att bli lite stabilare i nästa vecka, säger Charlotta Eriksson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Minst elva personer har enligt BBC omkommit i översvämningarna, som framför allt drabbat de centrala delarna av Frankrike samt södra Tyskland. Bland annat omkom en man till häst som sveptes bort av vattenmassorna i Evry-Gregy-sur-Yerre, sydost om Paris, i torsdags, uppger lokala myndigheter enligt AFP.

Det är svårt att bedöma hur lång tid det kommer att ta för vattenmassorna att sjunka undan, enligt Simon Eriksson som är vakthavande hydrolog på SMHI.

– Jag har tittat på den franska varningssidan, och det ser ut som om kulmen är nådd på de flesta håll. Även om det kommer mer regn det närmsta dygnet så ser det generellt sett inte ut som om att det blir tillräckligt mycket för att vattnet ska fortsätta stiga.

– Sedan kommer vattnet sjunka undan olika snabbt, beroende på var man befinner sig.

Stora skador

När vattnet har försvunnit väntar sedan omfattande insatser för att ta hand om de skador som översvämningarna har orsakat.

– Det kan vara vägar som förstörts, problem med kommunikationer och telenät. Dessutom har det nog blivit mycket vattenskador i källare och på hus, vilket kommer att kosta otroligt mycket att åtgärda. Det kan nog också vara mycket odlingsmark som har förstörts, säger Simon Eriksson.

TT