”Sverige är i krig”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-21

Lars Ohly, 52, partiledare (V) : Därför bör Sverige lämna kriget

Är den svenska närvaron i Afghanistan bra eller dålig? Åsikterna går isär.

Varje dag får två kända svenskar ge sin syn på debatten – och sina fem bästa argument för att trupperna ska stanna kvar eller åka hem.

Lars Ohly inte festsugen.

1. Vi är i krig

Sverige är i krig utan att ha lämnat en krigsförklaring. Vi ska inte kriga i ett land långt bort utan att erkänna det för Sveriges befolkning. Att samverka så nära med USA och Nato strider mot svensk alliansfrihet.

2. Undanträngda

Militära insatser tränger undan de civila insatser som det krävs mycket mer av. Den militära insatsen slukar pengar som kunde ha använts mycket bättre.

3. Civilt engagemang

Vi ska engagera oss i Afghanistan, men det ska ske i form av civilt bistånd, polisbistånd, kamp mot narkotika, utbildning av kvinnor och liknande. Vi får större utrymme för civilt bistånd om militären lämnar.

4. Andra länder

Det finns mängder av andra länder i världen som har behov av stabilitet för att främja demokrati och fredlig utveckling. Sverige har en lång tradition av fredsbevarande uppdrag. Vi skulle kunna vara i en rad andra länder om vi inte slösade bort våra resurser i Afghanistan.

5. Skillnad

Afghanen har mycket svårt att se skillnad på svenska trupper och amerikanska. Därför blir vi de facto en del av den amerikanska krigföringen. Ett väldigt dåligt sätt att främja demokrati. Krigföringen gör att vi stänger dörren för den dialog med vanliga afghaner som är nödvändig för att uppnå demokrati.

Följ ämnen i artikeln