Hembygdsgård i lågor

Publicerad 2014-01-01

Bomblarm och brand inom ett dygn

Strax innan klockan nio på nyårsdagen larmade förbipasserande om att hembygdsgården i Sveg stod i lågor. Branden inträffade mindre än ett dygn efter det att Medborgarhuset bombhotats. Och räddningstjänsten utesluter inte ett samband.

– Det är märkligt att de här sakerna händer så tätt in på varandra, säger Pärra Jönsson, räddningsledare.

En häftig brand har brutit ut i den gamla anrika hembygdsgården i Sveg. Hela vindsvåningen brinner och räddningstjänsten har fått såga upp taket för att komma åt elden. Enligt räddningsledare Pärra Jönsson är branden nu under kontroll. Han ser ingen naturlig förklaring till varför det har börjat brinna.

– Det har inte varit någon aktivitet här på gården. Därför är det svårt att säga varför det började brinna. Vad vi kan se har branden startat vid entrédörren och sedan spridit sig längs med väggen till taket, säger Pärra Jönsson.

Bombhot stängde Sveg

Branden inträffade mindre än ett dygn efter att någon placerat ut en låda med texten bomb utanför Medborgarhuset i Sveg. Stora delar av samhället spärrades av på grund av den misstänkta bomben och en bombgrupp från Stockholm tillkallades. Bombgruppen tog hand om lådan som visade sig vara ofarlig. En teknisk undersökning ska göras av lådan. Att ett samhälle av Svegs storlek drabbas av ett bombhot och en stor brand hör inte till vanligheterna.

– Det är märkligt att de här sakerna händer så tätt in på varandra. Jag menar, det är inte så ofta det händer sådana här saker i Sveg, säger Pärra Jönsson.

Viktig plats

Han tror att det går att rädda hembygdsgården. Vinden är däremot förstörd och byggnaden har fått rejäla vattenskador. Räddningstjänsten och boende kämpade tillsammans med att få ut antika möbler och värdeföremål från hembygdsgården. Boende samlades under förmiddagen utanför för att bevittna förödelsen. Hembygdsgården är en viktig samlingspunkt i Sveg.

– Det är förstås jättetråkigt. Det brukar vara mycket aktivitet om året på hembygdsgården. Man firar midsommar och andra högtider här, säger Pärra Jönsson.