Upptäckte cancer – i direktsändning

Uppdaterad 2022-12-08 | Publicerad 2013-11-12

Nyhetsankaret Amy Robach hade skjutit upp mammografin i flera år – men gick till slut med på att göra den i direktsändning.

Journalisten Amy Robach ställde motvilligt upp på en mammografi inför miljoner tittare på det amerikanska tv-programmet "Good Morning America".

När läkarna gick igenom bilderna visade det sig att hon led av bröstcancer.

– De sa att det var den där mammografin som räddade mitt liv, skriver Amy Robach i ett blogginlägg.

I ett blogginlägg på ABC News hemsida beskriver journalisten Amy Robach den osannolika historien om hur hennes bröstcancer upptäcktes i direktsänd tv inför miljoner tittare: I slutet på september blev hon uppringd av Good Morning America:s producent. En vecka senare skulle programmet ha ett specialavsnitt om mammografi. Producenten ville att den 40-åriga Amy Robach skulle ställa upp på en livesänd mammografi för att få fler kvinnor att undersöka sig.

Amy, som hade struntat i att undersöka sina bröst i flera år, sa först nej.

– Det krävdes flera dagars övertalning med argument som att det skulle rädda kvinnors liv innan jag ställde upp. Det beslutet räddade också mitt eget, skriver hon på bloggen.

Upptäckte knölar i bröstet

Den första oktober i år sändes programmet där Amy Robach undersöktes. Men ett par veckor senare fick hon ett mörkt besked. Hon hade bröstcancer.

– Jag trodde att jag gick på återbesöket för att ta några kompletterande bilder men fick veta under de kommande timmarna att jag lider av bröstcancer, skriver Amy Robach.

Tack vare mammografin upptäcktes cancern i ett tidigt stadium och Amy Robachs chanser att överleva bedöms som goda. På torsdag opereras hon.

– Jag hoppas att alla kvinnor som får höra min historia gör mammografi och undersöker sig själva. Det kan vara skillnaden mellan liv och död, avslutar hon sitt inlägg på bloggen.

Följ ämnen i artikeln