Syriska kemvapenprover testas i Sverige

Publicerad 2013-08-30

Kemiska prover från Syrien kommer att analyseras i Sverige.

Det meddelar FN i ett mejl till Ny Teknik.

– Labben är OPCW-relaterade labb i Sverige och Finland, säger en representant från FN till tidningen.

Åke Sellström.

Den grupp FN-inspektörer som befinner sig i Syrien för att ta reda på om regimen använt sig utav kemiska vapen eller inte, ska lämna landet på lördag.

Då har inspektörerna, som leds av svensken Åke Sellström, med sig prover som ska analyseras i något av de totalt 22 labb som ingår i OPCW:s organisation.

Väljer svenskt labb

Nu står det klart att ett svensk labb kommer att analysera delar av proverna.

FN:s pressavdelning skriver i ett mejl tidningen Ny Teknik att FN väljer Sverige och Finland för att utföra testerna.

"Labben är OPCW-relaterade labb i Sverige och Finland, med backup-labb i Tyskland och Schweiz", skriver Farhan Haq på FN:s pressavdelning i mejlet till Ny Teknik.

I Sverige är det Totalförsvarets forskningsinstituts – FOI:s – labb i Umeå som är kopplat till OPCW.

OPCW – Organization for the Prohibition of Chemical Weapons – är den internationella organisation som övervakar att FN:s konvention mot kemvapen följs.

”Står i beredskap”

På labbet i Umeå vill man i nuläget inte bekräfta att man faktiskt fått uppdraget att analysera kemvapenproverna från Syrien.

– Det enda jag i nuläget kan säga är att vi är ett av 22 labb som är aktuella för uppdraget. Vi står i beredskap. Uppdragsgivare blir i så fall OPCW, säger Maria Hugosson Bygge, pressansvarig på FOI till Ny Teknik.

– Jag kan också säga att om vi får uppdraget så kommer det inte att vara hemligt. Resultaten kommer sedan att skickas till OPCW, fortsätter hon.

FOI har tidigare uppgett för Ny Teknik att proverna analyseras inom 14 dagar från det att de anländer till ett labb. Proverna tros bestå av vatten, sand, jord och delar av offrens kläder, skriver tidningen.