Familjen: Vi väntar på dig, Johan

Publicerad 2013-11-23

På måndag är det två år sedan svenske Johan Gustafsson, 38, kidnappades i Mali.

Nu berättar hans familj för första gången om mardrömmen.

– Världen stannade på något vis, säger pappan Göran Gustafsson till TV4.

Svenske Johan Gustafsson, 38, befann sig på en uteservering i Timbuktu i Mali tillsammans med fyra andra när de överfölls och fördes bort av beväpnade män.

En tysk medborgare som gjorde motstånd sköts till döds, medan Johan Gustafsson, som är från Stockholmstrakten, holländaren Sjaak Rijke och Stephen Malcolm, sydafrikan med brittiskt medborgarskap, togs till fånga av terrornätverket al-Qaidas gren i Nordvästafrika, Aqim.

Den 25 november är det två år sedan.

"Världen stannade"

Johan Gustafssons familj har hittills valt att inte ställa upp på några intervjuer, men inför tvåårsdagen för kidnappningen ger de nu en första.

För TV4:s utrikeskommentator Stefan Borg berättar pappa Göran, mamma Mari-Anne och systern Victoria om saknaden, oron och hoppet.

– Man vaknar med tankar om Johan och somnar med tankar om Johan, säger Göran Gustafsson.

Han berättar att han att han var nere i källaren och grejade när samtalet kom den där novemberkvällen 2011. I andra änden var sonens resekamrat som berättade om kidnappningen.

– Då stannade världen på något vis. Vi tittade på varandra Mari-Anne och jag och sa "Vad gör vi nu".

Föräldrarna tog omgående kontakt med svenska UD och berättar att de sedan dess fått bra stöd.

Vädjade i video

Det första livstecknet kom efter månad då en bild på Johan Gustafsson och de andra männen släpptes. På den ses de omgivna av beväpnade män.

– Det kändes overkligt, säger Mari-Anne Gustafsson i intervjun.

Det senaste livstecknet från Johan Gustafsson kom i mitten av september i år. I en video som släpptes av terroristerna säger Johan Gustafsson att han blivit ombedd att lämna ett meddelande till svenska folket och regeringen att försöka hitta en lösning.

– Jag saknar min familj, säger Johan Gustafsson i videon.

Familjen väljer att göra intervjun med TV4 med förhoppningen om att deras hälsningar på något sätt ska nå Johan, att han ska få höra om det ryktesvägen.

"Vi älskar dig"

– När vi såg bilderna på dig så gav det oss nytt hopp, och vi vill att det ska vara en kraft tillbaka till dig. Vi lever med det här varje dag tillsammans med dig Johan och vi önskar att du ska vara stark i din situation där och vi väntar på dig, säger Göran Gustafsson och riktar sig direkt till sin son.

– Vi älskar dig, fyller Victoria Gustafsson i.

I slutet av oktober tändes ett hopp. Då släpptes fyra fransmän som i tre år hade hållits fångna av samma grupp som kidnappat Johan Gustafsson.

Tv-bilder som visade fransmännens känslosamma återförening med sina anhöriga kablades ut över hela världen.

– Man kunde nästan få sig en liten förnimmelse av den fantastiska känslan, säger Victoria Gustafsson med tårar i ögonen.