FN-sändebud träffade Suu Kyi – men inte juntaledaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-30

Militärledningen nobbade FN-sändebudet, som träffade ledaren för demokratirörelsen idag

FN-sändebudet Ibrahim Gambari fick träffa Aung San Suu Kyi på söndagen. Bilden är tagen vid ett tidigare möte den 11 november 2006.

Hoppet för den burmesiska demokratirörelsen lever.

På söndagen beviljades FN:s sändebud Ibrahim Gambari ett möte med demokratirörelsens ledare Aung San Suu Kyi.

Däremot fick sändebudet aldrig träffa juntaledare general Than Shwe. Inte heller Shwes närmaste man.

Juntaledaren general Than Shwe.

Ibrahim Gambari tilläts tala med Aung San Suu Kyi i en dryg timme timme. Mötet ägde rum i ett statligt gästhus i Rangoon men vad man talade om är inte känt.

Enligt diplomatkällor beviljades mötet av juntans högste ledare general Than Shwe. Suu Kyi har annars inte fått ta emot någon utom sin läkare under sin husarrest, som i princip pågått under 18 år.

Uppgifterna om mötet med Suu Kyi kom efter att FN-sändebudet Gambari på söndagen återvände till Rangoon från militärens nya huvudstad Naypyidaw.

Gambari hade planerat att träffa även juntaledaren och hans andreman, general Maung Aye. Något som aldrig skedde, rapporterar AP. Obekräftade uppgifter från exilburmeser säger att juntan är splittrad i frågan om hur upproret ska hanteras och att de två högsta ledarna företräder varsin falang.

Varför Gambari aldrig fick träffa juntaledaren nu är inte känt, men sändebudet har begärt ett möte och begäran kvarstår. Gambari åkte på söndag eftermiddag lokal tid åter till Naypyidaw i ett tredje försök att träffa generalerna

Däremot träffade Gambari under söndagen landets officielle premiärminister, utrikesminister samt informations- och kulturministern i regimens bunkerliknande nya huvudstad, som byggts i djungeln drygt 38 mil norr om Rangoon för bara några år sedan.

Ses som en framgång

Samtalet med Suu Kyi ses som en framgång i FN:s försök att få till stånd en fredlig lösning på krisen i Burma.

Samtidigt ökar omvärldens tryck på militärjuntan. Både Japan och Kina uppmanade juntan att söka fredliga lösningar på krisen i landet. På söndagen väntas också Japans vice utrikesminister Mitoji Yabunaka landa i Burma.

Internationellt tryck på militärjuntan har dock inte hjälpt tidigare.

– Jag tror inte att det hjälper. Vi måste försöka lösa det här själva, säger en burmes som vill vara anonym, till AP.

Tusentals militärer

Och militärjuntans järngrepp om gatorna i de största städerna fortsätter. På söndagen var tusentals militärer och poliser utstationerade för att slå ner eventuella protester.

Trots det kom uppgifter om att en del demonstranter vågat sig ut på gatorna. Enligt brittiska Sky News ska ett stort antal civila tidigt på söndagen ha barrikerat sig framför ett tempel i Rangoon. Senare på söndagen stormade militären templet och flera personer greps.