Forskare varnar för överfallssprayer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-27

Medlet kan lika gärna hamna i händerna på gärningsmannen

Antalet anmälda våldsbrott i landet ökar.

Samtidigt är försäljningen av så kallade överfallssprayer populärare än någonsin.

Nu varnar brottsforskare för att medlet kan hamna i orätta händer.

Foto: Teknikmagasinet

Överfallssprayer säljs licensfritt både på Internet och i tobaksaffärer och kostar bara ett par hundralappar. Sprayerna finns i flera olika varianter men gemensamt för de flesta är att de vid kontakt med ögonen tillfälligt förblindar.

I detaljhandeln har man märkt av en ökad efterfrågan på överfallssprayer. Claes Eriksson är inköpschef och produktansvarig på Teknikmagasinet.

– Vi har noterat en uppåtgående trend i försäljningen av sprayer det senaste året. När historien om ”Hagamannen” tog fart i media var det särskilt tydligt, säger Claes Eriksson.

”Inte värre än saltvatten”

Överfallssprayerna marknadsförs som en trygghetsprodukt som ska användas i självförsvar. Innehållet i flaskan ska sprayas i direkt ansiktet på förövaren vid ett eventuellt angrepp. Många av sprayerna innehåller färgämnen som kan sitta kvar på huden i upp till ett par dagar.

Björn Tengroth är professor och ögonläkare på Cityakutens ögonklinik, han menar att överfallssprayerna inte är skadliga.

– Den här typen av sprayer irriterar ögat på samma sätt som till exempel saltvatten kan göra. Det hela går över efter ett par minuter och ger inga bestående men, säger Tengroth.

”Kan lika gärna användas som ett vapen”

Trots att sprayerna inte faller under vapenlagen varnar ändå forskare för att överfallssprayen kan vara direkt olämplig.

Felipe Estrada är chef för enheten för forskning och utveckling hos Brottsförebyggande rådet. Han ser en fara i den ökade försäljningen av överfallssprayer.

– Jag kan inte se att en sådan här produkt skulle öka tryggheten i samhället. I orätta händer kan sprayen lika gärna användas som ett vapen och i ett tryggt samhälle bör tillgången på vapen vara så låg som möjligt, säger Estrada.

Kan den höga brottsstatistiken ha bidragit till att fler ”beväpnar sig”?

– Det kan givetvis vara så att statistiken visar är att vi går mot ett hårdare klimat, men det mest troliga är att allmänhetens inställning till att anmäla har förändrats, säger Estrada.