Läkare: ”Stoppa utförsäkringen”

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-03-30

Får kritik Sveriges socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), kritiseras av de 108 läkare som skrivit tillsammans i dagens Svenska Dagbladet. ”Under det närmaste året kommer många tusen personer ytterligare att utförsäkras och den ansvarige ministern Ulf Kristersson planerar inga snabba åtgärder” skriver de.

Tillfrisknande sker inte alltid efter tidtabell.

Det menar 108 läkare som nu gör uppror och yrkar på ett stopp av utförsäkringarna.

– Vi kräver att statsmakterna omedelbart slutar att skada de långvarigt sjuka genom en omänsklig lag, skriver de i Svenska Dagbladet.

De börjar sin artikel med två exempel från verkligheten:

Båda unga män.

En med Aspergers syndrom. En med hjärnskada.

Fick elbehandling

De 108 läkarna som skriver tillsammans på Svenska Dagbladets ”Brännpunkt”-sida berättar om hur den ene av männen fick avslag på sin ansökan om sjukersättning och hur han sedan hamnade i ett så svårt tillstånd att han tvingades till elbehandling.

Den andre mannen, med hjärnskadan, ansågs vara för frisk för ersättning, men för sjuk för att jobba, och hamnade i ett mellanläge där han inte fick någon hjälp.

Många tusen drabbas

”Vi 108 undertecknade läkare vet att dessa humanitära tragedier bara är toppen på ett isberg. Vi möter ofta patienter som kommit i kläm i den nya sjukförsäkringsreformen… Under det närmaste året kommer många tusen personer ytterligare att utförsäkras och den ansvarige ministern Ulf Kristersson planerar inga snabba åtgärder” skriver de.

Läkarna beskriver hur det blir en konflikt mellan sjukvården och Försäkringskassan, när den förstnämnda anklagas för att skriva dåliga intyg och den sistnämnda anklagas för att vara hjärtlös.

”Måste stoppas”

”Låt det vara fullständigt klart – oavsett hur bra intyg vi läkare skriver, oavsett hur empatiska Försäkringskassans handläggare är – att felet ligger i en lag som förutsätter att tillfrisknande även efter mycket svåra och långvariga sjukdomar sker efter tidtabell.”

Läkarna kräver vidare i sin artikel att ”statsmakterna omedelbart slutar att skada de långvarigt sjuka genom en omänsklig lag. Utförsäkringarna måste stoppas nu.”

Lösningen är enligt läkarna att istället satsa på en mera mänsklig lag, och att sätta in nödvändiga resurser för att kunna rehabilitera sjuka.

Följ ämnen i artikeln