Kräver poliskontroller av taxichaufförer

Uppdaterad 2015-10-05 | Publicerad 2015-10-03

Efter Aftonbladets avslöjande om hur flyktingar utnyttjas av taxichaufförer kräver Svenska Taxiförbundet att polisen ökar kontrollen.

Polisen måste göra razzior med Skatteverket för att stävja beteendet, menar Claudio Skubla, tf förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet.

– Det är inte klokt att man utnyttjar flyktingar så här. Det smutsar ned hela branschen, säger han.

Claudio Skubla.

– Det är fruktansvärt och omoraliskt att göra så här mot människor som redan är i en väldigt utsatt situation, säger Claudio Skubla, tf förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet, när han får höra att taxichaufförer tagit överpriser av flyktingar.

Han blir bestört av uppgifterna men förklarar att förbundet har svårt att agera eftersom de bolagen som har tagit för höga priser inte är anslutna till facket – trots att de är några av de största bolagen i regionen.

– Det finns en god anledning till att de inte platsar hos oss. Vi har kvalitetsnormer och krav på ekonomin. Ett av bolagen har dessutom direkt kriminella kopplingar.

Vill öka insatserna

I stället kräver Claudio Skubla att polisen ökar insatserna mot taxichaufförer. Det bästa är planerade kontroller av bilar tillsammans med Skatteverket. Då kollas allt från mönsterdjup på däck till taxameterställning. Genom att jämföra ett utdrag från taxametern med senaste deklarationen kan chauffören direkt sättas dit för skattebrott.

– Det är ett sätt att störa dem och det är avskräckande. När kontroller görs sprids ryktet snabbt inom kåren och alla chaufförer blir mer skötsamma.

Claudio Skubla har märkt en trend att den här typen av insatser görs allt mer sällan – trots att den ger mycket goda resultat.

– Man har upptäckt skattebrott och folk som fuskar med sjukskrivning. Vid ett tillfälle fann man även vapen.

”Kan bli böter direkt”

En taxichaufför kan agera på två sätt för att hålla sig inom lagens ram. Antingen sätter denne direkt igång taxametern och låter den ticka hela vägen eller så gör man upp ett pris i förväg. Det uppgjorda priset ska direkt skrivas in i taxametern och stå angivet under hela resan.

När kunden är framme får hen ett kvitto på den angivna summan.

– Om man däremot inte erbjuder ett kvitto är det direkt ett skattebrott. Om en representant från Skatteverket hade suttit med i bilen då hade det blivit 13 000 kronor i böter direkt.

Har man däremot gjort upp ett pris och detta inte står inskrivet i taxametern har föraren, enligt Claudio Skubla, formellt bjudit på resan.

– Då är det kunden som har övertaget. Om föraren plötsligt skulle vilja ha mer rekommenderar jag kunden att vägra och tillkalla polis.

Följ ämnen i artikeln