Norrlands universitetssjukhus vinner igen

Publicerad 2017-01-18

Norrlands universitetssjukhus kammar för andra gången hem förstaplatsen i Bästa sjuk­huset. Arkivbild.

Utmärkelsen ”Bästa sjukhus 2016” går till Norrlands universitetssjukhus i Umeå, tillsammans med sjukhusen i Västervik och Oskarshamn.

Det är tidningen Dagens Medicin som för femte året korat de bästa sjukhusen i olika kategorier.

Norrlands universitetssjukhus är bäst i kategorin medicinsk kvalitet och kniper därför för andra gången förstaplatsen i kategorin universitetssjukhus.

– Va? Så otroligt glädjande för patienter i länet och regionen och för våra medarbetare. Det är fantastiskt roligt att få glädjas med dem som sliter varje dag och ser till att vården fungerar, säger Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting till Dagens Medicin efter att ha fått besked om vinsten.

I klassen mellanstora sjukhus (med förlossning) hamnar Västerviks sjukhus i topp medan Oskarshamns sjukhus för fjärde gången vinner klassen mindre sjukhus. Strokesjukvården är ett av de områden där Oskarshamns sjukhus utmärker sig och är bäst i landet, enligt Dagens Medicin.

Sveriges bästa sjukhus har utsetts efter att 8 000 uppgifter från bland annat kvalitetsregister samlats in. Allra tyngst väger medicinsk kvalitet, men även hur sjukhusen klarar överbeläggningar, väntetider på akuten och hur personalens rutiner följs.