Branden begränsad men inte under kontroll

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Johan Nilsson/TT
Med hjälp av traktor och gödseltank vattenbegjuter man vägarna i skånska Hästveda.

Det brann på många håll i landet under tisdagen.

En mycket allvarlig skogsbrand på 800 hektar har rasat mellan Hästveda och Osby i Hässleholms kommun. Bostadshus har eldhärjats och boende i området har tvingats evakuera. Branden är begränsad, men var sent på kvällen ännu inte under kontroll.

Branden mellan Hästveda och Osby i Hässleholms kommun startade vid elvatiden på tisdagsförmiddagen. Elden spred sig snabbt och allteftersom räddningsinsatsen blev större och lågorna närmat sig har boende tvingats lämna sina hem.

Sammanlagt evakuerades 47 personer från 23 hushåll, bland annat från områdena Jägersborg, Björkeberga, Torstorp och Skyttaboda.

Ett hus med gårdsfastighet, ett bostadshus och flera mindre småhus har eldhärjats.

Ingrid Månsson bor i Hagnarp och ska precis lämna området med sin svärmor i bilen för att bege sig till en uppsamlingsplats när TT:s reporter pratar med henne. De har tagit med sig kläder, smycken och lite mat. Hur situationen ser ut för dem är oklart.

– Det vet jag inte, det har inte synts något ännu men elden närmar sig, säger hon.

Helikoptrar vattenbombar

Fyra helikoptrar vattenbombade branden men vid 21-tiden avbröt de sin insats. Fokus under kvällen var för räddningstjänstens 70 brandmän att hålla de begränsningslinjer man satt upp och fortsätta att hålla branden inringad.

Sent på kvällen uppgav stabschef Anders Olofsson för P4 Malmöhus att man har begränsat branden, men att den ännu inte är under kontroll.

Förutom räddningstjänsten har även lokalbefolkningen slutit upp. Filip Carlsson är en av flera lantbrukare i området som fyllt gödseltankarna i sin traktor med vatten och kört längs vägarna i området för att vattenbegjuta vägrenar.

– Man vill ställa upp ju, det får man göra, säger han till TT.

Vattentillgången har varit ett annat problem och under dagen har det var och boende kring Hästveda uppmanas att begränsa användningen av vatten medan släckningsarbetet pågår, meddelar Hässleholms kommun.

"Hoppat med vinden"

Helikoptrar sattes även in vid en skogsbrand utanför Landvetter i Härryda. Brandbekämpningen pågick lång in på kvällen men vid 21-tiden ska läget vara under kontroll.

– Det ser bra ut, säger larm- och ledningsoperatör Christer Dyrfelt till Göteborgs-Posten.

Skogsbränder har också härjat i trakten kring Markaryd, samt utanför Hunnebostrand i Bohuslän. Bland annat har det brunnit norr om Traryd. Där har räddningstjänsten fått branden under kontroll men personal kommer att finnas på plats under hela natten.

– Det har varit fruktansvärt blåsigt. Branden har spridit sig med vinden och hoppat över begränsningslinjen in på andra områden, sade insatsledaren Nicklas Henningsson.

Under måndagen rasade en stor skogsbrand på omkring 50 hektar mark utanför Gislaved. På tisdagen har ett trettiotal personer från räddningstjänsten och frivilligorganisationer arbetat med att bland annat blötlägga en begränsningslinje runt brandområdet.

Sjukhus upp i stabsläge

Det brann även i Vrinneviskogen i Norrköping, men den branden lyckades räddningstjänsten släcka helt på tisdagskvällen, rapporterar P4 Östergötland.

Vid en brand i Tjällmo, norr om Motala i Östergötland, upprättade räddningstjänsten en bevakningszon och Försvarsmakten har under tisdagen hjälpt till med att vattenbomba området.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet eftersom de fått information om att branden kan ha startats av skogsmaskiner. Polisen vill utreda hur företaget tänkt om arbete i området under den pågående torkan.

Hög brandrisk

SMHI varnar samtidigt för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen. Enligt meteorologen Henrik Reimer ser brandrisken ut att bestå åtminstone till helgen.

– Det har ju varit flera veckor utan några större nederbördsmängder, i alla fall i södra Sverige. Tyvärr ser vi inget tydligt slut heller, säger han till TT.

– Det kan dra in lite regn mot helgen, främst i södra och västra Götaland, men prognosen är osäker fortfarande.

Flera kommuner och regioner har redan infört eldningsförbud i skog och mark.

Publicerad:

LÄS VIDARE