Ahmeds döttrar dödades i Israels flyganfall mot Gaza

Publicerad 2023-10-16

GÖTEBORG. I måndags dog Nawal, 4, och Sila, 1, i Gaza.

De var döttrar till Ahmed i Göteborg – och blev offer för Israels flygattacker mot Gaza.

– Mina barn, vad har de gjort? Jag vill veta, vad har de gjort?

Följ ämnen
Israel
Ahmed pratade med sin nu avlidna fru i måndags.

I en trerumslägenhet på Hisingen i Göteborg bor en man som har förlorat allt.

Ahmeds fru Yasmine och hans döttrar Nawal, 4, och Sila, 1, dödades under måndagen under Israels intensiva flygattacker mot Gaza.

– Mina barn alltså. Det dyrbaraste jag har i mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga. Min familj, jag har förlorat min familj, allt jag lever för, säger han till Aftonbladet.

Han sitter sammanbiten och framåtlutad i den svarta soffan. På mobiltelefonen visar Ahmed samtalslistan. I måndags morse fick han och hans hustru tag i varandra.

– Jag sa till henne: ”Var inte orolig, jag ska skicka ett meddelande till Migrationsverket”, säger Ahmed.

”Ingen mamma vill lämna ifrån sig sina barn”

Yasmine, Nawal och Sila befann sig mitt i en våldsam militär offensiv som slagit hårt mot civila palestinier. Under natten mot måndagen hade Israel attackerat över 500 mål i Gaza – bland annat höghus och moskéer.

När Ahmed efter samtalet med Yasmine skrev sitt mejl till Migrationsverket, gjorde han det med en desperat vädjan om hjälp och stöd.

”Sverige har alltid stått för värderingar som mänskliga rättigheter, medmänsklighet och skydd av de mest sårbara. Nu ber jag er att ta i beaktande min situation och min önskan att återförenas med min familj. Det är svårt att beskriva den ständiga rädslan och oron som präglar våra dagar”, skrev Ahmed.

Sila, 1, och Nawal, 4, dödades i Israels flyganfall mot Gaza.

Ahmeds dotter Nawal är svensk medborgare sedan tidigare. Hos Skatteverket väntade Silas ansökan. Deras mamma Yasmine hade ansökt om uppehållstillstånd och familjeåterföring, men fått avslag. Därför bodde hon och döttrarna i Gaza.

– Migrationsverket sa att mina barn kunde komma, men inte min fru. Men hur ska en mamma kunna släppa sina barn? Hon sa nej, jag släpper inte ifrån mig mina barn. Jag förstår henne, det finns ingen mamma som vill lämna ifrån sig så små barn, säger Ahmed.

Samtidigt försökte familjen aktivt ta sig till Ahmed i Sverige. Om bara någon vecka skulle Yasmine på en ny intervju på svenska ambassaden.

Dödsbeskedet kom timmar efter ropet på hjälp

Ahmed höll tät kontakt med Yasmine, Nawal och Sila i Palestina.

– När jag pratade med min dotter sa hon: ”Pappa, när jag kommer till dig i Sverige ska jag leka i snön, och göra allt med dig”. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Ahmed.

Klockan 10.37 registrerades mejlet hos Migrationsverket. Ahmeds rop på hjälp fick ett ärendenummer. Några timmar senare var allt över. Beskedet kom från Gaza. Yasmine, Sila och Nawal fanns inte längre kvar i livet.

– Varje gång jag tittar på deras bild så vill jag bara träffa dem igen. De är på en bättre plats nu, bättre än Sverige, Europa och hela världen, säger Ahmed.

”När jag pratade med min dotter sa hon: ”Pappa, när jag kommer till dig i Sverige ska jag ska leka i snön, och göra allt med dig”. Jag vet inte vad jag ska säga”, säger Ahmed.

”Vad har mina barn gjort?”

I lägenheten på Hisingen har vänner och släktingar samlats. På tv:n står Al-Jazeeras livesända nyheter på. Bilder på liksäckar, bombningar och presskonferenser med politiska ledare från Erdogan till Netanyahu strömmar in i vardagsrummet i Göteborg.

Världens blickar är riktade mot de fruktansvärda scener som kablats ut från Mellanöstern under den senaste veckan. Men europeiska medier uppmärksammar främst den israeliska sidan, menar Ahmed.

– Europa och USA skickar vapen som dödar barn. Det är inte bara mina barn, det är allas barn, det är palestinska barn som dör idag. Mina barn som dog där, de är svenskar, men inga svenska politiker säger något.

Kriget har redan under den första veckan krävt mängder av civila dödsoffer. På fredagsförmiddagen rapporterade FN:s barnfond Unicef att minst 447 barn dittills dödats bara i Gaza. Under lördagen uppgav CNN att siffran enligt palestinska myndigheter ökat till 724 barn.

Två av barnen heter Sila och Nawal, och drömde om att leka i snön i Göteborg tillsammans med sin pappa.

– Mina barn, vad har de gjort? Jag vill veta, vad har de gjort? Jag har förlorat min familj, säger Ahmed.

Ingen hjälp kommer

På vardagsrumsbordet surrar telefonerna konstant. Nya Whatsapp-meddelanden från Palestina kommer fram. Döds- och skadesiffrorna i Al-Jazeera-sändningen ökar. Männen som samlats i lägenheten försöker ringa släktingar i Gaza.

Ahmeds kusin Ali får till slut tag i sin syster. Hon, hans andra syster, deras mamma och systrarnas barn är kvar.

– Vi bara sitter och kollar varje sekund på telefonen, och väntar på att någon ska ringa och säga: ”Din syster är död”, eller ”morsan är död”. Vi väntar på det samtalet, säger Ali.

Även Ali är besviken på omvärldens politiska reaktioner efter krigsutbrottet. Han har reagerat starkt på den svenska regeringens beslut att pausa biståndet till Palestina.

– Det gör jätteont i våra hjärtan. Du ser själv på tv:n, barnen som dör, du ser alla bilder, allting. Ingen hjälper oss, säger han.

Abdullah Almasri, ordförande för Angeredsmoskén

Vädjar till svenska politiker

I ett industriområde intill Angereds centrum ligger Angeredsmoskén. Där har redan flera minnesstunder fått hållas efter krigsutbrottet för en dryg vecka sedan.

I tisdags hedrades minnet av Ahmeds familj.

– Vår yttersta uppgift i moskén är att stötta dem, trösta dem, dela sorgen med dem. Vi måste ställa upp för de här familjerna, säger Abdullah Almasri, som är ordförande för Angeredsmoskén.

Bland besökarna i moskén finns många svensk-palestinier, som har nära och kära i Gaza. De vill att politiker och myndigheter i Sverige agerar för att hjälpa deras anhöriga.

– Det är barn och civila som dör. Regeringen måste också tänka på dem. Palestinier som jag träffar är väldigt besvikna på regeringen och politikerna. Tystnaden är förkrossande, säger moskéns ordförande Abdullah Almasri.

Abdullah Almasri pekar på de evakueringar som gjorts av svenskar från Israel. Han vill att liknande insatser organiseras för de svenskpalestinier som är kvar i Gaza.

Ahmeds dotter Nawal är svensk medborgare sedan tidigare. Hos Skatteverket väntade Silas ansökan. Deras mamma Yasmine hade ansökt om uppehållstillstånd och familjeåterföring, men fått avslag. Därför bodde hon och döttrarna i Gaza.

Ingen vet exakt hur många palestinier som bor i Sverige

Sedan tio år tillbaka avråder Utrikesdepartementet från resor till Gaza. I ett mejl till Aftonbladet skriver en presstalesperson från UD att departementet och generalkonsultatet i Jerusalem har ”mycket begränsade möjligheter att bistå svenskar som befinner sig i Gaza”.

”Situationen i Israel och Palestina är svår och oförutsägbar. Detta medför att insatsen för att assistera svenskar som vill lämna är komplex. Vi har full förståelse för att svenskar i Gaza befinner sig i en mycket utsatt situation”, skriver presstalespersonen vidare.

Mellan 7 000 och 8 000 personer som fötts i Palestina lever i Sverige idag, enligt SCB:s siffror. Men exakt hur många palestinier som bor här är svårt att säga, eftersom palestinier föds i flera olika länder.

Rök stiger från ett israelisk anfall i Gaza city, den 12 oktober.

Varje dag har någon förlorat någon

Enligt Angeredsmoskéns ordförande Abdullah Almasri är hundratals familjer bara i Göteborgsområdet direkt berörda av det som händer i Gaza just nu.

– Jag har lyssnat på fruktansvärda upplevelser. En har berättat för mig att han förlorat elva släktingar, en annan har förlorat sin son. Varje dag hör man från någon familj som förlorat någon där, säger han.

Men han efterlyser hjälp och stöd från offentliga aktörer.

– Moskén har väldigt begränsade resurser. Jag tror att socialtjänsten och kommunen kommer behöva göra mycket för de här familjerna, för att stötta dem med deras hälsa och så vidare.

Många är helt uppslukade av rapporteringen från kriget, berättar Abdullah Almasri.

– De följer nyheterna varje sekund, och är hela tiden rädda för att få ett meddelande från Gaza, om att något hänt någon av deras nära och kära.

FN larmar om situationen

Flera familjemedlemmar till Ahmed skadades i samma attack som kostade hans döttrar och hustru livet. Enligt rapporter är Gazas sjukhus överfulla. Elförsörjningen är strypt och akut brist på mat och vatten råder.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres larmade under fredagen om den akuta situationen i Gaza. Israel har tidigare under veckan stoppat leveranser av bränsle, vatten, mat och medicin.

– Vi behöver omedelbart humanitär tillgång till Gaza, så att vi kan få in bränsle, mat och vatten till alla som behöver det. Även i krig finns regler, säger Guterres.

På parkeringen utanför Angeredsmoskén faller oktoberregnet tungt. Ordförande Abdullah Almasri väntar på fredagsbönen.

– Jag vill inte att någon civil ska drabbas på någon sida. Alla civila är lika, alla barn är lika. Vi måste tänka på alla barn, säger han.