Barbro Westerholms ödesbeslut: ”Måste läsa stavelse för stavelse”

Publicerad 2022-10-15

L-höjdaren Barbro Westerholm överväger att lämna partiet.

Innan hon tar ett beslut ska hon gå igenom överenskommelsen med SD noggrant.

– Jag inser att jag måste läsa de här 60 sidorna stavelse för stavelse, säger hon.

Efter att överenskommelsen mellan den tillträdande regeringen och Sverigedemokraterna presenterats öppnade tidigare riksdagsledamoten Barbro Westerholm, 89, för att lämna partiet.

– Jag var naiv nog att tro att SD inte skulle få så mycket inflytande. Nu måste jag tänka igenom vad jag som liberal ska göra nu, sa hon under fredagen.

På lördagen hade Westerholm ännu inte fattat något beslut. Först ska hon gå igenom den 60 sidor långa luntan, säger hon.

– Det finns en del... inte slamkrypare, men en del formuleringar som gör att det kanske inte behöver bli så illa. Mitt budskap är att jag inte lämnar nu utan att jag vill läsa vad det står. Men jag är precis lika kritisk som i går.

”För högt pris”

Vilka saker är det du tänker på?

– Det är kring migrationspolitiken, att man sänker biståndet och så vidare. Det här var ett för högt pris att betala. Men har man varit med i partiet och levt för socialliberalism så länge som jag måste man tänka efter före. Det går inte bara att gå på vad magropen vill se.

En annan faktor som är avgörande för Westerholm är hur Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L) hanterar situationen.

”Är tvillingsjälar”

I en intervju med DN sa Jönsson att Tidöavtalet var långt värre än väntat och att man fått betala ett högt pris för att få sitta i regering.

– Han och jag är tvillingsjälar. Vi delar inställningen till socialliberala rättighetsvärden och jag har sagt till honom att ”jag ställer upp och backar dig om du vill ha min hjälp och kunskap”.

– Jag vill veta hur han ser på det här och hur han ska fortsätta. Jag vet att jag setts som en tillgång bland Stockholmsliberaler och jag tänker inte slänga bort det utan vidare. Det här att tänka efter före är inte fel.

Aftonbladet har sökt Jan Jönsson som väljer att avstå från fler intervjuer.