Förvarade styckad vän i frysen – fem års fängelse

Publicerad 2023-11-28

I november förra året kom mannen in på polisstationen och berättade att han dödat och styckat sin vän.

Nu döms 54-åringen till fem års fängelse i Malmö tingsrätt för grovt gravfridsbrott och grovt vållande till annans död.

Det var den 29 november förra året som den 54-åriga mannen i Malmö ringde sin socialsekreterare och förklarade att ”det hänt en grej”.

Ungefär en månad tidigare hade han och hans vän, en 23-årig man, tagit droger och blivit osams. Bråket ska ha urartat och enligt 54-åringen ska den yngre mannen ha gått och hämtat en kökskniv. På något sätt ska 54-åringen själv fått tag på kniven och huggit 23-åringen.

Drabbades av i panik

I förhör berättar mannen att det sprutade blod, men att han själv satt kvar i fåtöljen i chock. En stund senare var vännen död. I stället för att gå direkt till polisen valde mannen att stycka sin väns kropp.

Kroppsdelarna, som han förvarade i sin kyl och frys, hittades av polis i samband med en husrannsakan i slutet av november. Enligt mannen fick inte hela kroppen plats i frysen.

Mannen, som erkänt att han dödat och styckat vännen men nekar till mord, säger i förhör att han i panik städade undan blodet men att han under en månads tid knappt gick in i köket. I stället bara ”knarkar, knarkar, knarkar” han.

”Det här är inte normalt”

I förhöret säger han att han till slut tog kontakt med socialen därför att en ”frisk del” av honom kunde titta på den andra delen och känna att ”alltså det här är inte normalt”.

På frågan om hur han kände efteråt svarar han:

”Alltså det var jobbigt såklart... men också en lättnad”.

Åtalades för mord

Åklagaren hade i först hand åtalat mannen för mord. Men tingsrättens bedömning är att det är inte ställt utom allt rimligt tvivel att 54-åringen hade uppsåt att döda eller skada 23-åringen.

Domstolen menar dock att mannen varit mycket ”oaktsam” och gjort ”ett medvetet rikstagande” när han i drogpåverkat tillstånd hållit en kniv i handen och samtidigt knuffat sin vän.

”Styckningen av målsägandens kropp och den efterföljande hanteringen av kvarlevorna innebär att den tilltalade även döms för grovt gravfridsbrott”, skriver rådmannen Anna Tengberg.

Följ ämnen i artikeln