Kommenderingschefen: ”Gemensamt angrepp mot polisen”

Publicerad 2023-05-15

Polis på plats vid derbyt under söndagseftermiddagen.

Gårdagens fotbollsderby mellan Hammarby och Djurgården blev stökigt.

En polis skadades när ett 20-tal supportrar gick till attack vid Tele 2 Arena och kastade föremål och bengaler mot dem.

– Vi uppfattar det som ett gemensamt angrepp mot polisen och försöker utreda händelsen, säger polisens kommenderingschef Tobias Lövström.

Stockholmsderbyt startade klockan 15 på söndagen. Inför matchen kom rapporter om bråk och slagsmål mellan djurgårdare och hammarbyare i Stockholms innerstad.

Vid 13-tiden drabbade supportrar från de två lagen samman på Slussens tunnelbanestation. I samband med det skadades en polis.

– När polisen gick emellan för att bryta upp dem fick en av poliserna en flaska eller en burk i huvudet. Han fick lindriga skador, säger Tobias Lövström.

Händelsen rubriceras som våld mot polis.

Tobias Lövström, kommenderingschef under fotbollsderbyt.

Kastade saker och skrek

Också inne på arenan blev det stökigt. Ett 20-tal supportrar gick till attack mot poliser vid ingången till södra läktaren.

– Det var den värsta incidenten innan matchen. De började gå mot dem, skrika och kasta saker mot poliser. Vi uppfattar det som ett gemensamt angrepp mot polisen och försöker utreda händelsen, säger Tobias Lövström.

En polis skadades i benet av ett föremål, en annan fick en bengal kastad på sig och fick skador ”i brösthöjd”.

– Det är allvarligt och väldigt beklagligt. Vi ska utföra vår arbetsuppgift och säkerställa god ordning oavsett var vi är, säger Tobias Lövström.

Händelserna utreds som våld mot polis och våldsamt upplopp. Inga personer har gripits.

Norsk polis hjälpte till vid derbyt.

Norsk polis kallades in

I sociala medier finns det också uppgifter om att en djurgårdare skallats av en hammarbyare i en tunnelbanevagn.

En person har gripits misstänkt för misshandel. Totalt har elva ärenden kommit in till polisen i samband med derbyt.

Polisen inledde en särskild händelse i samband med matchen. Hur många poliser som arbetade med derbyt vill kommenderingschefen inte gå in på.

– Jag går inte in på antal men vi hade dels norsk polis på plats genom ett samarbete med andra nordiska polismyndigheter och vi kallade in poliser från andra delar av landet, säger Tobias Lövström.

Efter det damallsvenska derbyt mellan Djurgården och Hammarby första maj utredde polisen fyra fall av misshandel. I höstas var det två fall av våldsamt upplopp på Tele 2 och Friends när supportrar började slåss med varandra och kasta pyroteknik.

Tobias Lövström upplever inte att fotbollsvåldet har eskalerat den senaste tiden. Dock gick det ner under corona när det fanns restriktioner kring publikantal.

– Tyvärr är det återkommande och har varit det i många år. Det går inte att säga något annat än att det är en dålig kultur att man ger sig på varandra för att man gillar olika lag, säger Tobias Lövström.

Följ ämnen i artikeln