Regeringen vill skärpa straffen för knivbrott

Maria Davidsson/TT

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2022-02-09

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vill skärpa straffen för knivbrott.

Regeringen vill skärpa straffen för allvarliga knivbrott. Fler knivbrott ska också dömas som grova.

– Det är en rejäl skärpning. Vi både utvidgar brottet och höjer straffen, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

– Vi inriktar oss på att göra straffskärpningar där det finns risk för att kniven används för våld, säger han.

Straffen för brott mot knivlagen har inte ändrats på 20 år. Samtidigt används kniv ofta vid till exempel personrån. De kriminella gängen har också gått över till att använda kniv mer, eftersom straffen för vapenbrott har skärpts, enligt regeringen.

Regeringen föreslår nu i en lagrådsremiss att maxstraffet för brott enligt normalgraden skärps från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.

Registrera kontantkort

Regeringen vill också att fler brott ska bedömas som grova. Exempel på när brottet ska anses som grovt införs i lagtexten, till exempel om det handlar om knivinnehav i kriminella miljöer, på nattklubbar eller skolor. För grova knivbrott ska maxstraffet höjas från fängelse i ett år, till fängelse i två år.

Minimistraffet för de grova brotten höjs samtidigt från 14 dagar till sex månader.

Straffskärpningarna föreslås börja gälla den 1 juli i år.

Regeringen kommer även att besluta om en lagrådsremiss som innebär att användandet av kontantkort måste registreras. Enligt Morgan Johansson är det mycket vanligt att oregistrerade och anonyma kontant­kort till mobil­telefoner används i samband med brotts­lig verksamhet, vilket försvårar för polisen.

Beslagta meddelanden

Förslaget går ut på att operatören måste registrera abon­nentens namn, adress och person­nummer. Det ska också göras en identitets­kontroll. Regist­rerings­skyldig­heten föreslås börja gälla den 1 augusti 2022.

Regeringen går också vidare med en proposition med förslaget att ta bort förbudet att beslagta meddelanden som skickats mellan den misstänkte och en närstående.

Det ska också bli möjligt att tvinga en misstänkt att öppna sin mobiltelefon med biometrisk autentisering som fingeravtryck. Det blir också möjligt för brottsbekämpande myndigheter att få tillgång till information som är lagrad på externa servrar.