Bränslekravet på C sprider sig: ”Finns en värld utanför tullarna”

Uppdaterad 2022-01-31 | Publicerad 2022-01-30

Bränsleuppropet inom Centerpartiet sprider sig över landet.

Partiledningen pressas nu av lokala C-profiler i flera län om att jobba för en skattesänkning på bränsle.

– Man glömmer bort landsbygden och att det finns en värld utanför tullarna, säger Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna.

En grupp centerpartister i Värmland ansluter sig till bensin- och dieseluppropet som startats av C-politiker i Västerbotten.

I veckan skickade de en skrivelse till partistyrelsen och riksdagsgruppen. Budskapet är det samma som från Västerbotten: C måste driva politik för att få ner priserna vid pumpen.

Centerpartiets riksdagsgrupp och partistyrelse har fått flera brev från C-politiker ute i landet om de höga bensin- och dieselpriserna

– Det finns många som är engagerade i detta. Det här är ett medlemsinitiativ från ett antal bekymrade medlemmar, kommunföreträdare och företagare, säger Erik Evestam, vice ordförande för C i Värmland.

Han har själv inte skrivit under brevet men ser också problem med de höga priserna.

– Vi i distriktet förväntar oss att man dämpar effekten på priskrisen på drivmedel. Vi måste göra oss av med fossila drivmedel, men det får inte leda till att folk hamnar i akut ekonomiska bekymmer, säger han.

Gunnar Selberg (C), kommunalråd i Kiruna, tycker att diskussionen ofta har ett Stockholmsperspektiv.

Stockholmsperspektiv

Också i Norrbotten ansluter sig C-profiler till kraven på ett arbete för att sänka drivmedelspriserna. En av dem är Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna.

– Jag har väntat på att det ska komma något inspel. Det börjar ju vara en allt mer ohållbar situation. Jag var själv och tankade diesel härom dagen och det blev 1 500 kronor. Det är ju osannolika nivåer som det börjar hamna på. Det är klart att det får konsekvenser för näringslivet och vi märker också det i den kommunala ekonomin. Det blir ju enorma kostnader, säger han.

Gunnar Selberg tycker att diskussionen kring bränslepriserna ofta - hittills - har haft ett Stockholmsperspektiv. 

– I Stockholm är det väl bara att ta kollektivtrafiken, men om det inte finns någon kollektivtrafik? Man kanske går skift i gruvan och ska hem sent på kvällen. Man har ofta haft ett Stockholmsperspektiv här när man glömmer bort att alternativen inte finns överallt.

Väntas presentera utspel nästa vecka

Tidigare i veckan skrev Aftonbladet om en skrivelse från 25 C-politiker i Västerbotten. En av undertecknarna, Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln, anser att C måste arbeta för att få till en skattesänkning på bensin- och diesel.

Erik Evestam, vice ordförande för Centerpartiet i Värmland.

– Vi behöver göra detta till en valfråga, miljö- och klimatfrågan är inte så jätteprioriterad för våra kärnväljare. Vi måste synas och vi måste ut och debattera, sa hon.

Erik Evestam i Värmland understryker hållbarhetsarbetet fortfarande är viktigt. Ett sätt att få ner priserna vid pumpen är att driva på för att skatten på gröna drivmedel ska försvinna, anser han.

Bensinpriset har nått historiska höjder.

Centerpartiets riksdagsgrupp är enligt uppgifter till Aftonbladet splittrade till innehållet i den första skrivelsen. Partiet har tillsatt en särskild arbetsgrupp som ska ta fram förslag på området. Enligt uppgifter till Aftonbladet planerar C på riksnivå att komma med ett utspel i bränslefrågan i nästa vecka. Aftonbladet har sökt C för en kommentar.