”Gardell är välkommen på studiebesök”

Uppdaterad 2020-09-28 | Publicerad 2020-09-27

Jonas Gardell kritiserar regeringen och kräver ett slutdatum för 50-personersregeln.

Det fick sjuksköterskan Sofia Cervin att reagera och bjuda in komikern till ett studiebesök på intensiven.

Inför hotet om en ny coronavåg vittnar hon om en hel yrkeskår på knä – långt i från återhämtad.

– Vem ska vårda dig och alla er andra om covid 19 blossar upp och antar samma proportioner som tidigare, frågar hon Gardell.

Dörrarna slår upp, patient rullas in.

Dörrarna slår upp, patient rullas in.

Dörrarna slår upp, patient rullas in.

Filmen som repriseras i sjuksköterskan Sofia Cervins huvud är ingen mardröm. Den är en minnesbild från våren 2020, när strömmen av nya dödligt sjuka patienter aldrig sinade. Som intensivvårdssjuksköterska på Karolinska i Solna och Huddinge stod hon längst fram när Sverige hukade under covid-19.

I mars, april och maj arbetade Sofia motsvarande 300 procent – under de värsta omständigheter svensk sjukvård upplevt.

Sjuksköterskan Sofia Cervin

De få stunder Sofia var ledig var hon ändå på jobbet – i tankarna och i kroppens alla sinnen, berättar hon.

– Det var omöjligt att slappna av. Jag väntade bara på att jobbet skulle ringa och säga: du måste komma in.

Nu ökar antalet smittade på nytt i oroande takt i Sverige. Inför hotet om en ny coronavåg är frågan ofrånkomlig: skulle hon klara det igen?

Svaret är nej. Våren hyvlade ner energinivån lager för lager tills den var under noll. Där är den kvar.

– Vi är fortfarande totalt utmattade, många erfarna kollegor har valt att sluta, den kraft som fanns inom vården då är helt borta. Vi kan hantera en måttlig ökning, men aldrig ett sånt läge vi hade i våras.

Sofia Cervin svarade på Jonas Gardells attack mot regeringen.

Skrev till Gardell

I torsdagens Expressen gick författaren och komikern Jonas Gardell till attack mot regeringen som inte kan säga när de ska lätta på besöksrestriktionerna för allmänna sammankomster från 50 personer till 500 personer.

”Måste vi från och med nu stänga alla teatrar och biografer varje gång det kommer en ny influensa? Influensorna innebär också döda bland de äldre. Ibland med högre andel döda än covid-19”, skrev Gardell bland annat.

Sofia Cervin reagerade på komikerns text och valde att svara på hans facebooksida.

”Välkommen på studiebesök på mitt jobb på Iva på Karolinska. Där är vi en hel yrkeskår som är helt slut. Vi har precis tagit oss igenom det värsta vi någonsin gått igenom. Vi orkar inte göra det en gång till! Vem ska vårda dig och alla er andra om covid 19 blossar upp och antar samma proportioner som under våren”, skriver Sofia.

– Jag har full förståelse för att kulturarbetare i Sverige och världen har det supertufft ekonomiskt, men jag väger det mot risken att vi på nytt hamnar i samma läge som i våras, det klarar vi inte.

Till Jonas Gardell skriver Sofia:

”Vi måste, alla, gemensamt förstå att vårt samhälle inte är kapabla att trycka på reprisknappen. Vi klappar inte in Covid 19 på scenen igen, här blir ingen encore”.

Jonas Gardell

”Allt var slut”

Sofia vill själv inte tala i krigstermer, men hennes beskrivning av läget på Sveriges främsta prestigeklinik är scener från ett fältsjukhus under maximal prövning. Nya dödssjuka och döende patienter. Timme för timme, dag för dag. Månaderna gick.

– Allting tog slut. Vi visste inte vad vi skulle söva patienterna med nästa dag. Alla former av medicinteknisk utrustning var slut, infusionspumparna var slut, allt.

I påskas saknade personalen egen skyddsutrustning. Sofia annonserade själv på Facebook om någon hade en skyddsmask hon kunde låna.

– En gång var det så illa att kollegor inte fick lämna avdelningen eftersom det inte fanns nya skyddskläder att byta till när de skulle tillbaka in.

Covidvåren är den värsta perioden i livet. Den finns fortfarande konstant i Sofias tankar, men hon har ändå svårt att rita konturer av enskilda minnen. Bilderna smälter samman till en känsla av vanmakt. Den vill hon aldrig uppleva igen.

– Jag har kollegor som får panikångest av att bara ta på sig skyddsutrustning för de kastas tillbaka till samma stressnivå som då.

Dog ensamma

Sofia är erfaren. Van att rädda liv, men också van att se människor bortom räddning.

– Att ta hand om familjer och patienter i den fasen i livet är en del av vårt jobb och det gör vi relativt ofta till vardags.

I våras fanns inga anhöriga på plats. De fick i bästa fall nöja sig med en kort uppdatering över telefon morgon och kväll. Vissa patienter som dog gjorde det i ensamhet.

– Det fanns ibland ingen som kunde hålla dem i handen när de dog, det var det värsta att se. Inte ens i den stunden kunde vi stanna upp, det fanns alltid en ny patient.

Sofia Cervin är inte ensam om att ha reagerat mot Gardells text. Många har lämnat liknande kommentarer på hans Facebooksida. Han fick även kritik av Dagens Nyheters ledskribent Amanda Sokolnicki som frågar var hans solidaritet för personalen inom sjukvården är?

”Måste kunna planera”

Gardell bemöter kritiken i ett mejl till Aftonbladet:

”Det här är heltokigt. Jag har aldrig krävt att några teatrar ska öppna omedelbart. Om man läst mina artiklar skriver jag att teatrarna kanske borde vara stängda hela hösten och har själv föreslagit att försöka öppna i slutet av januari eller slutet av februari. Vad jag däremot kräver är att vi måste få en chans att planera när vi öppnar, för när väl beskedet kommer tar det minst ett halvår innan vi är i gång. Jag har i alla mina texter betonat allvaret i situationen och har själv strikt följt alla rekommendationer sedan i början av mars.”