Järvapolisen: Folk misstänker sina grannar

”Blir poliser i sitt eget bostadshus”

Publicerad 2023-09-29

Sprängningar och skjutningar får stora konsekvenser även för människor som inte är inblandade i gängkriget.

Nu varnar polisen för att grannar misstänker varandra och agerar poliser.

– Detta kan utvecklas till något helt annat, något vi inte vill ha eller se, säger Rissa Seidou, områdespolis i Järva.

Nästan dagligen sker en skjutning eller sprängning i Sverige just nu.

En utveckling som oroar inte bara polisen, utan även de boende i de utsatta områdena.

Rissa Seidou är områdespolis i Järva och enligt henne har skräcken för nya skjutningar och sprängningar lett till att grannar blivit mer misstänksamma mot varandra.

– Det här våldet skapar misstänksamhet. Folk är trötta på det som sker i vårt land just nu och undrar vem som står näst på tur.

Rissa Seidou, områdespolis i Järva.

Tar saken i egna händer

Den ovissa tillvaron har fått människor att själva börja ta saken i egna händer.

– Folk är arga och börjar undersöka vilka som bor i trapphuset, frågar sig runt om de är släktingar med kriminella och är misstänksamma mot varandra.

– Man börjar göra egna polisutredningar och blir helt enkelt egenpolis i sitt eget bostadshus och område. Allt för att ta reda på om man är nästa måltavla.

Utvecklingen är oroande, enligt henne.

– Detta kan utvecklas till något helt annat, något vi inte vill ha eller se.

Hur menar du då?

– Om en grannpojke är lite stökig, men inte kriminell, så kan det börja fattas misstankar mot honom och han kan utsättas för hot. Det kan även hittas på lögner som når fram till hyresvärden och få honom och familjen vräkta.

– Vi har redan sett att det här har börjat hända lite grann. Inte direkt kopplat till sprängningarna utan till skjutningarna. Många i mitt område är trötta och arga på den här utvecklingen som sker och vill sätta stopp för den.

”Det är kaos”

Vad blir konsekvenserna enligt dig om det här får fortsätta?

– Att folk själva vill ta saken i egna händer är ingenting vi rekommenderar. Det är en fara som kan leda till allvarliga konsekvenser. Allt ska gå via polisen. Det är vi som är ansvariga för samhällets trygghet och säkerhet.

Du har tidigare sagt att den situationen vi upplever nu är ”kaos”?

– Jag syftar på utvecklingen och det som händer just nu. Att det riskerar att bli ännu mer. Att det eskalerar. Att barnsoldater rekryteras i ännu större utsträckning då vi vet att barn står i kö. Det kan utvecklas till ännu värre saker, som kidnappningar till exempel. Att saker bli ännu mer våldsamma och att gränserna förflyttas ännu mer om det fortsätter i den här riktningen.

– Att en 13-åring skjuts ihjäl, det är kaos.

Långsiktiga konsekvenser

Vad tänker du behövs göras?

– Detta handlar inte om polisen, vi gör tillräckligt och mer än vi ska göra. Vi har även blivit socialarbetare. Vi försöker redan nå ungdomar och motivera dem, vi har möten med föräldrarna. Vi kan inte göra mer än det vi redan gör.

– Hela samhället måste sluta upp tillsammans och politikerna måste sluta tjafsa och istället börja samarbeta och hitta lösningar. Detta är ett systemfel och någonstans måste vi hitta bättre sätt att börja arbeta över gränserna.

Hur ser du personligen på den här utvecklingen?

– Jag tycker att det är för jävligt. Vi poliser är också människor, vi är inga robotar. Man orkar inte så mycket mer i längden. Som det är nu så släcker vi bränder och man hinner inte att återhämta sig i slutändan.

– Jag är rädd för att detta kan orsaka psykisk ohälsa hos många poliser i slutändan.

Följ ämnen i artikeln