Aida mördades i sin säng – nu faller hovrättens dom

Publicerad 2023-11-06

I tingsrätten dömdes Aidas sambo Taylan Ceylan till 17 års fängelse för att ha plågat henne till döds i den gemensamma bostaden.

Nu fastställer hovrätten tingsrättens dom.

29-åriga Aida hittades död i studentrummet i Kristianstad den 9 december ifjol.

Hennes sambo Taylan Ceylan cyklade efter mordet till polisen och anmälde sig själv. Men han har hela tiden nekat till uppsåt och menat att han hade en drogutlöst psykos och inte var medveten om vad han gjorde natten för mordet.

Kristianstad tingsrätt ansåg att det var en förmildrande omständighet att han var i en psykos och dömde honom därför till ett tidsbestämt straff. Detta trots att tingsrätten samtidigt ansåg att Taylan Ceylan under ett utdraget förlopp upprepade gånger med stor brutalitet utövat dödligt strypvåld mot Aida och att gärningen som helhet präglades av en särskild hänsynslöshet.

Hovrätten över Skåne och Blekinge delar tingsrättens uppfattning i den dom som föll idag. ”Av samma skäl som tingsrätten angett bedömer emellertid även hovrätten att mannen ska dömas till fängelse i 17 år”, skriver hovrätten i sin dom.

Aida dödades i ett studentrum i Kristianstad natten mellan den 8 och 9 december 2022.

Aida, som studerade till mjukvaruutvecklare, träffade Taylan Ceylan bara månader innan hon mördades. De blev snabbt kära, men det har funnits uppgifter i utredningen som visat att Aida förändrades en tid innan mordet, blev mer tystlåten och drog sig undan.

Det finns även tecken på att Taylan Ceylan på slutet blev kontrollerande och aggressiv mot Aida.

Men inga polisanmälningar hade föregått mordet, ingenting konkret hade hänt annat än att de nära Aida var tveksamma till förhållandet.

Exakt vad som ledde fram till mordet kan därför ingen svara på men utredningen har visat att Aidas död var utdragen och tortyrliknande. 

Dödskampen pågick i fyra timmar.

36-åringen misstänks för att hela natten ha hållit Aida gisslan i sovrummet. Med hjälp av långkalsonger och kablar band han henne till händer och fötter och omväxlande höll han stryptag på henne, omväxlande satt han på hennes bröstkorg så hon inte fick luft. 

Han stoppade strumpor i Aidas mun och hotade henne med en kökskniv så att hon inte skulle kalla på hjälp.

Aida kämpade för sitt liv under alla de timmarna.

Men hon var bunden och mindre än sin sambo – till slut orkade hennes kropp inte mer och hon avled av syrebrist. 

Familjen beskriver Aida som en person med ett stort hjärta, som älskade djur och som aldrig dömde en människa för det yttre. – Det spelade ingen roll om du var hemlös eller rik, hon brydde sig om alla, säger hennes mamma.

Aidas mamma Parvin har tidigare berättat om sorgen efter Aida. Hon har beskrivit henne som en busig flicka, familjens lillasyster, som tidigt visade kreativ talang. Hon spelade fiol, sjöng, dansade och sminkade sin mamma så att hon såg ut att ha blivit stylad av ett proffs.

Nu tycker Parvin att hon ser dottern i alla späda kvinnor med mörkt, långt hår.

– Jag var nära att springa fram till en ung kvinna som bakifrån såg exakt ut som Aida. Men så kom jag på att Aida inte finns längre. De säger att sorgen minskar med tiden men för mig snarare ökar den.

Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor, räknar varje kvinna som dödats av en man hon en gång älskade. Mellan åren åren 2000–2022 har 354 dödats.

Granskningen visar även att den vanligaste platsen där en kvinna dödas är hemmet.

Och av de rum i hemmet där kvinnor dödas, sker det precis som i fallet med Aida, oftast i sovrummet, en plats där man borde få känna sig som tryggast.

Följ ämnen i artikeln